Vlada razmatra ponudu izraelsko-kineskog konzorcija za preuzimanje Aluminija

Vlada Federacije BiH, kao najveći pojedinačni dioničar, bila je u četvrtak domaćin sastanku na kome je izraelsko-kineski konzorcij prezentirao svoju ponudu za preuzimanje mostarskog Aluminija.

“Koji su dalji koraci u tom postupku, ovisiće isključivo o dogovoru dioničara s potencijalnim investitorom o čemu zavisi i sudbina tvornice, odnosno ponovno pokretanje proizvodnje”, kazao je šef ureda Uprave za odnose s javnošću i marketing Aluminija Miljenko Buhač.

On je, za Fenu, potvrdio kako imaju informaciju da je Vlada FBiH zatražila nekoliko dana za analizu ponude, te da će ponuda biti razmotrena na sljedećoj sjednici.

“Nakon toga, procjenjujemo za nekih desetak dana, trebao bi se održati naredni sastanak, od kojega će zavisiti budući potezi dviju strana”, kazao je Buhač.

Kada je u pitanu sadržaj ponude i koliko je ona prihvatljiva za zaposlene i dioničare Aluminija, Buhač je kazao kako Aluminij o detaljima ponude, posebno o finansijskim parametrima, nije ovlašten govoriti, barem ne u ovom trenutku.

“Ono što je bitno istaći je to da ponuda sadrži logičan i stručan set mjera i aktivnosti, koje bi vodile do ponovnog podizanja Aluminija d.d. Mostar na čvrste noge i njegov ulazak u prostor koji osigurava razvojno funkcionisanje čitavog sistema, a ne samo obnavljanje onoga što je ranije postojalo”, ustvrdio je.

Po njegovim riječima, i dalje je najvažnije pitanje kojeg treba riješiti osiguravanje stabilne i povoljne cijene električne struje, a u ponudi su sadržane opcije za koje investitor smatra da su izvodljive.

Riješi li se to pitanje, dodao je Buhač, onda se otvaraju i ostale mogućnosti za nekadašnjeg diva.

Upitan jesu li pristigle još neke ponude, kazao je kako je razgovarano s kompanijom WAQT TRADE LLC iz Dubaija, čiji su predstavnici u Aluminiju boravili 10. oktobra.

“Nakon toga, trebalo je početi s razmjenom informacija kako bi se potencijalni investitor upoznao s detaljima koji su mu nužni za dostavljanje ponude, čemu bi trebalo prethoditi potpisivanje sporazuma o neširenju informacija. Ipak, prema saznanjima koje imamo, kompanija iz Dubaija najavila je svoju ponudu već u ovoj fazi, a ona bi u Vladu FBiH trebala stići u narednih sedam do deset dana”, ocijenio je Buhač.

Osim ova dva zainteresovana međunarodna konzorcija, pojavio se još jedan interesent s područja Evrope.

“Ta kompanija dolazi iz zemlje koju “po defaultu” smatramo stabilnom i ekonomski visoko razvijenom, što nam daje nadu da interes investitora za Aluminijem ne splašnjava i da će se uskoro iskristalisati jedna prihvatljiva opcija”, zaključio je Buhač.

(Fena)