Izvršni odbor FS BiH podržao Prosinečkog

Izvršni odborFudbalskog saveza Bosne i Heregovine na sinoćnoj hitnoj sjednici podržao je selektora Roberta Prosinečkog, iako se reprezentacija BiH kroz kvalifikacije nije uspjela plasirati na Euro 2020. 

Nakon što su članovi Izvršnog odbora u protekla tri dana nekoliko puta razgovarali s Porsinečkim, odlučeno je da hrvatski stručnjak ostane na kormilu bh. reprezentacije.

U saopštenju iz FS BiH se navodi da su razgovorima prisustvovali i predstavnici Odbora za posredovanje i savjetovanje, kao i savjetnik Izvršnog odbora FS BiH Zvjezdan Misimović.

Prošlog mjeseca Izvršni odbor FS BiH je na sjednici, održanoj 10. septembra, donio jednoglasnu odluku, kojom je dao punu podršku selektoru Robertu Prosinečkom u daljem radu.

“Analize koje su tada dostavljene od Tehničkog komiteta su pokazale da su šanse za direktan plasman na EURO 2020. minimalne. Svjesni trenutka i realnih pokazatelja da ekipa teško može ostvariti direktni plasman kroz grupnu fazu kvalifikacija, IO FS BiH je dao zadatak selektoru i stručnom štabu da na najbolji mogući način pripreme ekipu za posljednje utakmice kvalifikacija i eventualnog baraža u martu 2020. godine. Preduzete su i određene dodatne aktivnosti na pripremama za oktobarski ciklus kvalifikacija, a rezultat ovih aktivnosti je bila utakmica protiv reprezentacije Finske u Zenici. Poslije toga je došla utakmica u Grčkoj, koja je pokazala mnogo slabosti i problema u ekipi, pogotovo nedostatak kontinuiteta igranja na visokom nivou dvije utakmice u tri dana”, navodi se u saopštenju. 

Zaključeno je da selektor Robert Prosinečki treba pripremiti plan za dvije posljednje utakmice u kvalifikacijama, kao i utakmicu baraža, koja će biti odigran u martu 2020. godine.

Za realizaciju i izvršenje plana zadužuje se Odbor za posredovanje i savjetovanje IO FS BiH i savjetnik Zvjezdan Misimović. U provođenju tih aktivnosti, a za realizaciju istih, zadužuje se Tehnički komitet IO FS BiH.

Na sjednici je data puna podrška članovima Odbora za posredovanje i savjetovanje, kao i savjetniku Zvjezdanu Misimoviću za izvršenja zadatka realizacije plana priprema posljednih kvalifikacionih susreta u novembru, te za utakmice baraža u martu 2020. godine.

Plan selektora Prosinečkog će biti dostavljen IO FS BiH, zajedno s dokumentom o stručnoj procjeni kvalitetne realizacije istog, s jasnim i konkretnim zadatkom kako ostvariti željeni cilj, plasman na EURO 2020, navodi se u saopštenju iz FS BiH.

(Fena)