Sunčano uz umjereno oblačno

Jutros Bosni i Hercegovini sunčano vrijeme uz malo do umjereno oblačno. U Bosni po kotlinama ima magle i niskog naoblačenja.

Temperature vazduha u 08 sati: Sokolac 0 stepeni, Livno 2, Bjelašnica, Bugojno, Sanski Most 5, Grude, Jajce 6, Banja Luka, Široki Brijeg, Zvornik 7, Bihać, Doboj, Ivan Sedlo, Sarajevo, Tuzla 8, Brčko, Srebrenica 9, Mostar 12, Trebinje 13, Neum 16 stepeni.

Danas će u našoj zemlji preovladavati sunčano vrijeme, uz malo do umjereno oblačno.

Vjetar slab do umjeren, uglavnom, jugozapadni.

Dnevna temperatura vazduha od 20 do 26 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Biometeorološka prognoza je povoljna.

Hronični bolesnici i meteoropate ne bi trebali imati jačih tegoba, osim što je tokom prijepodneva poželjno biti oprezniji zbog moguće pojave magle, izraženije u unutrašnjosti zemlje.

Savjetujemo Vam da dan provedete na otvorenom, pri tome je preporučljivo prikaldno se obući, obzirom da će nakon svježijeg jutra, danju biti osjetno toplije.

—–

BIHAMK

Vožnju prilagoditi uslovima na putu

Magla i niska oblačnost smanjuju vidljivost u  planinskim predjelima, kao i u kotlinama i uz riječne tokove. Na svim dionicama savjetujemo opreznu vožnju, prilagođenu uslovima na putu.

Na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila, zbog sanacionih radova u tunelu Vranduk II, tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom, a zbog povremeno pojačanog prometa vozila, moguće je formiranje dužih kolona u oba smjera. U noćnim satima saobraćaj se obustavlja od 00,30 do 0,30 sati. Na obilaznici kroz naselje Tetovo (R-445 Nemila-Tetovo-Zenica) zabranjen je saobraćaj za teretna vozila čija ukupna masa prelazi 7,5 tona.

Od ostalih puteva sa aktuelnim radovima izdvajamo autoput A-1 Podlugovi-Sarajevo sjever-Lepenica, kao i magistralne puteve: M-18 Olovo-Kladanj-Stupari, M-1.8 Srebrenik-Orašje, M-4 Doboj-Gračanica, M-17 Doljani-Metković, M-5 Lanište-Ključ i M-18 Krupac-Bogatići.

Na graničnim prelazima ne čeka se duže od 30 minuta.

Iz bezbjedonosnih razloga, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)