Publika u Travniku uživala u koncertu “Mara pjeva bh. pjesnike”

Pjesma “Pismo nikome”, urađena po istoimenom tekstu književnog nobelovca Ive Andrića, jedna je od kompozicija, koja je sinoć u Travniku izveo mostarski kantautor Sanel Marić Mara, nastupivši na manifestaciji “Andrićevi dani”.

Akustični koncert “Mara pjeva bh. pjesnike” održan je u intimnom ambijentu rodne kuće Ive Andrića, a osim u promociji singla “Pismo nikome”, publika je uživala i u pjesmama s Marinih prethodnih albuma, urađenim po tekstovima velikana bh. poezije poput Maka Dizdara, Alekse Šantića, Avde Hasanbegova Karabegovića, Safveta-bega Bašagića i Antuna Branka Šimića, kao i novog vala mladih pjesnika.

Govoreći o tome šta ga je privuklo Andrićevom “Pismu nikome”, mostarski kantautor istakao je da taj tekst iz 1940. godine govori mnogo i o današnjici, te o situaciji u kojoj se živi.

“Do sada nisam imao hrabrosti uraditi pjesmu po tekstovima Ive Andrića, jer sam smatrao da je to preveliki zalogaj za mene. Međutim, kad sam dobio poziv da nastupim u njegovoj rodnoj kući, morao sam uraditi pjesmu i odlučio sam se za “Pismo nikome”… Jer, kako u ovoj kući svirati Dizdara, Šantića, a ne svirati Andrića”,kazao je Mara, obraćajući se publici.

Uz Maru, na koncertu u Travniku nastupio je i Dario Lukić na klaviru.

“Marin nastup u Travniku bio je akustična, minimalistička verzija autorovog dosadašnjeg opusa koji se može opisati kao melanholični pop rock izraz, kojim je autor, sa svojom ekipom, udahnuo novi život nekim starim, gotovo zaboravljenim bh. pjesnicima”, naveli su organizatori koncerta iz Zavičajnog muzeja Travnik.

Mostarski umjetnik Sanel Marić Mara do sada je objavio albume: “Kroz”, “Funkcija života u e – molu”, “Vasduh” i “Kovilje”.

(Fena)