Zvizdić u Washingtonu s podpredsjednikom Svjetske banke Cyrilom Mullerom

Delegacija Bosne i Hercegovine, koju predvodi predsjedavajući Vijeća ministara BIH Denis Zvizdić, sastala se u Washingtonu sa Cyrilom Mullerom, podpredsjednikom Svjetske banke za Evropu i Srednju Aziju.

Razgovarali su o nastavku saradnje, prevenstveno zbog strukturalnih reformi, koje su bitne za ekonomski razvoj Bosne i Hercegovine, a koje prati finansijska pomoć, saopšteno je iz Vijeća ministara BiH.

Istakli su da je za ekonomski razvoj važna izgradnja infrastrukture, posebno saobraćajne, energetske, komunalne i digitalne, kao i povećanje kvaliteta sredstava za mala i srednja preduzeća u cilju povećanja njihove produktivnosti i otvaranja novih radnih mjesta, a sa ciljem da se spriječi odlazak iz države mladih osoba.

Podpredsjednik Muller je rekao da će Svjetska banka nastaviti pružati podršku BiH, posebno na programu reforme zdravstvenog sektora, što predstavlja osnovu za postizanje održivog sistema zdravstvene zaštite i na reformi javnih preduzeća, kako bi se unaprijedila operativnost i finansijska efikasnost preduzeća.

Predsjedavajući Zvizdić i podpredsjednik Muller su se složili da među glavnim prioritetima Svjetske banke trebaju biti projekti koji imaju direktni uticaj na kvalitet života građana i projekti koji će ubrzati ekonomski rast i povećati zapošljavanje.

On je zahvalio predsjedavajućem što će biti domaćin sastanku konstituence u maju 2020. godine.

Predsjedavajući Zvizdić je održao sastanke i sa Koenom Davidseom, izvršnim direktorom u Svjetskoj banci, te Anthonyem De Lannoyem, izvršnim direktorom i Richardom Doornboschem, zamjenikom izvršnog direktora u MMF-u, saopšteno je iz Vijeća ministara BiH.

(Fena)