Nezavisni odbor PS BiH: Danas razgovori s kandidatima za novog direktora SIPA-e

Nezavisni odbor Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine danas će obaviti razgovore s kandidatima za izbor/imenovanje novog direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), nakon čega će biti utvrđena rang-lista, koja će potom biti dostavljena ministru sigurnosti BiH.   

Kako je Feni kazao prvi zamjenik predsjedavajuće Nezavisnog odbora PSBiH Enes Obralija, za danas u 17 sati zakazana je sjednica tog tijela, a na dnevnom redu su intervjui s kandidatima čije su prijave prihvaćene.

Nakon intervjua s četiri kandidata koji ispunjavaju uvjete javnog konkursa, a shodno ostvarenim rezultatima, biće utvrđena rang-lista. 

Referirajući se na utvrđenu proceduru, Obralija pojašnjava kako će spomenuta rang-lista biti dostavljena ministru bezbjednosti BiH Draganu Mektiću, koji ima zakonsku obavezu da jednog od kanditata s liste predloži Vijeću ministara BiH radi imenovanja. 

Nezavisni odbor PS BiH razmatrao je u septembru prijave pristigle na konkurs za izbor direktora SIPA-e, te utvrdio da od pet prijavljenih, četiri kandidata ispunjavaju uslove.

Kandidati koji ispunjavaju predviđene uslove su aktuelni direktor SIPA-e Perica Stanić, kome mandat ističe 5. novembra, direktor Policije RS Darko Ćulum, bivši direktor SIPA-e Goran Zubac i nekadašnji načelnik CJB Trebinje Žarko Laketa.

(Fena)