Održano veče posvećeno poznatom Mostarcu Svetislavu Mandiću

U okviru 100. Šantićevih večeri poezije, u Vladičanskom dvoru u Mostaru održano je veče posvećeno poznatom Mostarcu Svetislavu Mandiću.

O pjesničkom liku Svetislava Mandića, govorio je dr. Ranko Popović sa Filološkog fakulteta u Banjoj Luci, dok je mr. Andreja Marić, takođe sa Filološkog fakulteta u Banjoj Luci, održala predavanje na temu “Svetislav Mandić i srpska srednjovjekovna umjetnost”, saopšteno je iz SPKD “Prosvjeta” Mostar.

Popović je kazao da je Svetislav Mandić jedan o istaknutih pjesnika lirske intimističke orijentacije, koji je sve u poeziji stvorio do 60. godine.

”Nije kvantitativno tvorac velikog opusa, ali je značajan srpski pjesnik i njegov značaj ne jenjava ni danas. Iza sebe je ostavio desetak pjesama antologijske vrijednosti”, kazao je Popović.

On je naglasio da je Mandić ostao zaslužan kao kulturni pregalac šire orijentacije, prije svega na polju likovne umjetnosti, odnosno konzervacije srednjovjekovnog freskopisa i kopističkoj aktivnosti kada je u pitanju srpski srednjovjekovni freskopis.

”Tvorac je gotovo 50 savršenih kopija, koje su obišle svijet pokazujući svijetu ljepotu i značaj srpskog srednjovjekovnog fresko-slikarstva. To je bio jedan tihi čovjek koji je svoj vijek proveo tihujući po srednjovjekovnim manastirima kao pjesnik, konzervator i restaurator i iza sebe ostavio djelo vrijedno da ga se sjećamo”, kazao je Popović.

Prikaz poezije Svetislava Mandića u formi poetskog teatra priredila je mostarska umjetnica Alma Fazil-Obad.

Ona je naglasila da je Mandićeva poezija svjetskog kvaliteta i da nadilazi sve granice.

”Mandić je veliko umjetničko ime, kome se Mostar nije odužio. To je naša važna kulturna baština i moramo se zalagati da tom pjesniku damo mnogo veći značaj i pijetet koji zaslužuje”, naglasila je Fazil –Obad.

(Fena)