Pretežno sunčano

Jutros je u Bosni i Hercegovini preovladava sunčano vrijeme. Po kotlinama i uz riječne tokove ima magle.

Temperature vazduha izmjerene u 08 sati: Livno 2 stepena, Bugojno i Drvar 5, Jajce i Sanski Most 6, Sarajevo, Široki Brijeg i Zenica 7, Banja Luka, Grude, Ivan Sedlo i Tuzla 8, Bjelašnica 10, Zvornik 11, Bihać, Mostar i Trebinje 12, Gradačac 15 stepeni.

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati pretežno sunčano vrijeme. Prije podne, po kotlinama i uz riječne tokove će biti magle.

Vjetar slab do umjerene jačine južnog i jugozapadnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 22 i 27 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Nastavlja se period ljepših biometeoroloških prilika, većina ljudi će biti boljeg raspoloženja, a tegobe kod osoba osjetljivih na promjene biće slabije izražene.

U unutrašnjosti je mjestimično moguća pojava magle, stoga bi hronični bolesnici trebali biti oprezniji prilikom boravka na otvorenom u jutarnjim satima.

U većem dijelu dana ugodno, poslije podne i uz nešto izraženiji osjećajt sparine, preporučljivo je prikladno se obući.

—–

BIHAMK

Magla smanjuje vidljivost

Jutarnja magla smanjuje vidljivost na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove, a izdvajamo puteve uz rijeke Savu, Lašvu, Vrbas, Bosnu, Drinu i Spreču. Na dionicama gdje ima magle i kolovoz je vlažan, tako da savjetujemo oprezniju vožnju.

Radovi na autoputu A-1 izvode se na dionici Sarajevo sjever-Lepenica na lokalitetima Ban Brdo i Treševine gdje je saobraćaj preusmjeren iz vozne u preticajnu traku, kao i na dionici Podlugovi-Sarajevo sjever, gdje se saobraća dvosmjerno u dužini od 2 km.

Zbog redovnog servisiranja tunela 1.mart, na autoputu A-1 Zenica jug- Lašva, večeras od 20 sati do sutra (22.10.) do 06 sati za saobraćaj će biti zatvoren smjer Zenica jug- Lašva.

Na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila, zbog sanacionih radova u tunelu Vranduk II, tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom, a zbog povremeno pojačanog prometa vozila, dolazi do formiranja dužih kolona u oba smjera. U noćnim satima saobraćaj se obustavlja od 00:30 do 04:30 sati. Na obilaznici kroz naselje Tetovo (R-445 Nemila-Tetovo-Zenica) zabranjen je saobraćaj za teretna vozila čija ukupna masa prelazi 7,5 tona.

Sporije zbog radova saobraća se i na magistralnim putevima: M-18 Olovo-Kladanj-Stupari, M-1.8 Srebrenik-Orašje, M-17 Doljani-Metković i M-5 Lanište-Ključ.

Na graničnim prelazima ovoga jutra nema dužih zadržavanja. Izbezbjedonosnih razloga, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)