Sedam osoba poginulo tokom protesta u Čileu, zapaljena tvornica odjeće

Pet osoba poginulo je nakon što su sudionici nereda zapalili tvornicu odjeće u čileanskom glavnom gradu Santiagu, čime je broj nasilnih smrti u protestima porastao na najmanje sedam.

Vatrogasci kažu da su pronašli pet tijela u fabrici odjeće, koje su zapalili učesnicii nereda u predgrađu Santiaga. Raniji izvještaji pokazuju da su tri osobe poginule u požaru supermarketa u Santiagu u subotu.

Ministar unutrašnjih poslova Andrés Chadwick izjavio je da je najmanje sedam osoba poginulo u incidentima povezanim sa protestima, ne navodeći više detalja.

Vojska i policija upotrijebili su suzavac i vodene topove protiv demonstranata, a u većim gradovima uveden je policijski sat.

Vanredno stanje koje već postoji u Santiagu biće prošireno i na druge gradove na sjeveru i jugu zemlje, javio je BBC.

Nemiri su izazvani predviđenim povećanjem cijena karata za metro, ali je vlada tu odluku u međuvremenu suspendovala.

Međutim, protesti ne jenjavaju, jer demonstranti sada zahtijevaju da se smanji nejednakost i poveća životni standard građana.

“Mi smo u ratu protiv moćnog neprijatelja, koji je spreman koristiti nasilje bez ikakvih ograničenja”, rekao je u kasnoj noćnoj izjavi na televiziji u nedelju predsjednik Sebastián Piñera.

U ponedeljak će doći do velikih zastoja u mnogim bankama, školama i trgovinama, za koje se očekuje da će ostati zatvorene.

Došlo je do 70 “ozbiljnih incidenata nasilja”, uključujući 40 pljački supermarketa i drugih poslovnih objekata. Dvije osobe zadobile su i rane od vatrenog oružja nakon sukoba s policijom, kažu zvaničnici.

“Suočeni smo sa stvarnom eskalacijom, koja je nesumnjivo organizovana da nanese ozbiljnu štetu našoj zemlji i životu svakog njenog građanina”, kazao je ministar unutrašnjih poslova.

Oko 10.500 policajaca i vojnika raspoređeno je na ulice, dodao je, a više od 1.400 osoba je uhapšeno.

U nekoliko gradova u nedelju demonstranti su zapalili više autobusa, razbili stanice metroa i sukobili se sa intervenentom policijom. U područjima Santiaga, Valparaísa, Coquimba i Biobía uveden je noćni policijski sat.

Vanredno stanje primijeniće se na Antofagasta, Valparaísoa, Valdivia, Chillána, Talca, Temuca i Punta Arenasa, dopuštajući vlastima da ograniče slobodu kretanja i pravo ljudi na okupljanje.

(Fena)