Otvoren Centar za kompetencije koordinatnog mjerenja

Na Fakultetu mašinstva, računarstva i elektrotehnike Sveučilišta u Mostaru svečano je otvoren Centar za kompetencije koordinatnog mjerenja (CMM), izgrađen uz pomoć projekta  “Jačanje sistema kvaliteta tehnoloških i industrijskih proizvoda i usluga u Bosni i Hercegovini: Centar za kompetencije koordinatnog mjerenja (CMM)“.

Rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. Zoran Tomić ističe kako sve inovacije na Sveučilištu trebaju poslužiti studentima i profesorima u osavremenjivanju postojećih i razvijanju novih studijskih smjerova.

„Ovaj projekat nas približava standardima Evropske unije, koji će kroz nastavne aktivnosti, istraživanja i transfer znanja biti od koristi čitavoj društvenoj zajednici i bh. privredi. Ovaj projekat je potpuno sukladan s našim strateškim područjem razvoja društvene zajednice i samim tim Sveučilište ostvaruje jedan od svojih strateških ciljeva“, istakao je Tomić.

Projekqt je implementirala Organizacija ujedinjenih nacija za industrijski razvoj – United Nations Industrial Development Organization – (UNIDO) u saradnji s Vijećem ministara Bosne i Hercegovine, Fakultetom mašinstva, računarstva i elektrotehnike Sveučilišta u Mostaru, Vladom Republike Slovenije i firmom Lotrič Control d.o.o. BiH.

Dekan Fakulteta prof. dr. Željko Stojkić iskazao je posebnu zahvalnost partnerima u projektu i svima koji su doprinjeli uspostavljanju Centra.

„Ovaj projekat je dugotrajan, već pet godina se bavimo njim, i konačno smo svjedoci njegovog rezultata. Ovdje je stvarna laboratorija koja omogućava našim studentima i privrednim subjektima ulazak u svijet mjeriteljstva. To je jedno ogromno i prevažno područje za jednu čitavu proizvodnu privrednu granu. Ono garantuje sigurnost proizvoda, što omogućava izvoz istih za strana tržišta. Kroz ovaj projekqt naši studenti imaju veliku priliku za učenje i rad sa stručnjacima iz brojnih svjetskih i domaćih firmi“, rekao je Stojkić.

Centar za kompetencije koordinatnog mjerenja (CMM) će osigurati međunarodno priznate usluge kalibracije i ispitivanja. Osim novih mogućnosti za obrazovanje i pružanja usluga za industriju, takođe će omogućiti napredno istraživanje u polju kontrole kvaliteta proizvoda u saradnji s lokalnim industrijskim firmama i onima iz okruženja.

Generalni direktor firmeLotrič Control, Marko Lotrič objasnio je kako ovako savremena i precizna laboratorija, osim sada u Mostaru, postoji jedino u njihovom Lotrič centru u Sloveniji, dok je ministar finansija BiH Vjekoslav Bevanda istakao kako je ovaj projekat pozitivni primjer sinergije između svih partnera koji sudjeluju u njemu.

„Značaj ovog Centra i laboratorija će se pokazati u budućnosti. Kontrola kvaliteta i njeno mjerenje svakog proizvoda u cijelom proizvodnom procesu su jako značajni. Blagodati ovog projekta će biti svima na korist i zasigurno je zbog toga sam čin svečanog otvaranja nešto što nas približava ka Evropi“, zaključio je ministar Bevanda.

Centar za kompetencije će osigurati i laboratoriju za kalibraciju dužine, što će biti podrška za infrastrukturu za određivanje sukladnosti u BiH. Realizacijom projekta omogućio se praktičan rad na području mjerenja i kontrole kvaliteta proizvoda studentima mašinstva, računarstva i elektrotehnike, te se doprinjelo povećanju konkurentnosti lokalnih firmina međunarodnom tržištu.

(NovaSloboda.ba)