Paulo Rangel imenovan za stalnog izvjestioca EP-a za BiH

Dva člana Evropske narodne stranke izabrana su juče za stalne izvjestioce Evropskog parlamenta za zemlje zapadnog Balkana. Paulo Rangel iz Portugala biće stalni izvjestilac za Bosnu i Hercegovinu, a Vladimir Bilčik iz Slovačke za Srbiju, prenosi portal EWB.

Evropska narodna stranka (EPP) zadržala je pozicije izvjestioca za dvije balkanske zemlje. Tokom prethodnog mandata Evropskog parlamenta, Cristian Dan Preda bio je izvjestilac za BiH, dok je David McAllister bio izvjestilac za Srbiju.

Srpska napredna stranka (SNS) pridruženi je član EPP-a, dok nekoliko stranaka iz BiH ima status posmatračkog članstva: SDA, HDZBiH i PDP.

Paulo Rangel je iskusni parlamentarac iz EU, koji je svoj treći mandat osvojio 2019. godine kao vodeći kandidat liberalno-konzervativne Socijaldemokratske partije Portugala.

Rangel je, takođe, podpredsjednik grupe evropskih narodnih stranaka u Evropskom parlamentu i podpredsjednik Evropske narodne stranke.

Prije ulaska u Evropski parlament, Rangel je bio član nacionalnog parlamenta. Po struci je pravnik i član je Ustavnog odbora EP-,a od kada je postao član parlamenta EU.

Rangel nije jedini poslanik iz Portugala koji je postao izvjestilac za zemlju zapadnog Balkana. Njegova kolegica iz S&D grupe Isabel Santos prethodno je izabrana za izvjestiteljicu za Albaniju.

S druge strane, Bilčik je nedavno izabrani član Evropskog parlamenta i član je stranke desnog centra SPOLU. Prethodno je izabran za predsjedavajućeg Delegacije u Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje između EU i Crne Gore.

“Želio bih da iskoristim svoju stručnost i političku energiju da podržim aktivnu ulogu EU na Zapadnom Balkanu i spreman sam raditi s obe zemlje u njihovim naporima ka članstvu u EU”, izjavio je Bilčik nakon izbora za izvjestioca.

Prije toga, Bilčik je radio kao politički analitičar i univerzitetski profesor.

Hrvatski poslanik Tonino Picula (S&D) novi je izvjestilac za Crnu Goru. Član liberalne grupe Obnova Evrope Ilhan Kyuchyuk iz Bugarske će biti zadužen za Sjevernu Makedoniju, dok je njemačka poslanicaa Zelenih Viola von Cramon naslijedila Igora Šoltesa kao izvjestiocaa za Kosovo.

Izvjestioci Evropskog parlamenta za zemlje zapadnog Balkana odgovorni su za izradu godišnjih izvještaja, koje usvaja Odbor za vanjske poslove EP-a i održavanje periodičnih plenarnih sjednica. To je neobavezujući, ali uticajan način da se istaknu pitanja koja EU najviše zanimaju kada su u pitanju zemlje kandidati.

(Fena)