Pretežno sunčano

Jutros je u Bosni i Hercegovini bilo pretežno vedro. Po kotlinama i uz riječne tokove bilo je magle i niskih oblaka.

Temperature vazduha u 08 sati: Sokolac 1 stepen, Drvar 4, Bugojno i Livno 5, Grude, Široki Brijeg i Zenica 6, Jajce i Sarajevo 7, Prijedor i Sanski Most 8, Banja Luka, Bihać, Ivan Sedlo i Tuzla 9, Bijeljina, Brčko, Doboj i Zvornik 10, Bjelašnica 11, Mostar i Trebinje 13, Gradačac i Neum 16 stepeni.

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati pretežno sunčano vrijeme. Prije podne lokalno po kotlinama i uz riječne tokove sa maglom i niskim oblacima.

Vjetar slab istočnog i jugoistočnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 22 i 27 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Biometeorološke prilike su povoljne.

Sunčano vrijeme i porast temperatura vazduha ugodno će djelovati na većinu ljudi.

Poteškoće kod osjetljivih osoba moguće su usljed malo hladnijeg jutra u unutrašnjosti, a sa odmicanjem dana opšta slika će se poboljšati u cijeloj zemlji.

—–

BIHAMK

Oprez zbog magle i odrona

Vozačima ovog jutra skrećemo pažnju na mjestimično smanjenu vidljivost zbog magle, kao i na mogućnost sitnijh odrona zemlje ili kamenja. Na svim dionicama savjetujemo opreznu vožnju, prilagođenu uslovima na putu.

Zbog redovnog servisiranja tunela 1.mart, na autoputu A-1 Zenica jug- Lašva, večeras od 20 sati do sutra (23.10.) do 06 sati za saobraćaj će biti zatvoren smjer Zenica jug- Lašva.

Na autoputu A-1 izvode se radovi na dionici Sarajevo sjever-Lepenica na lokalitetima Ban Brdo i Treševine gdje je saobraćaj preusmjeren iz vozne u preticajnu traku, kao i na dionici Podlugovi-Sarajevo sjever, gdje se saobraća dvosmjerno u dužini od 2 km.

Zbog sanacionih radova na magistralnom putu M-18 Kladanj-Olovo u tunelu Karaula, saobraćaj je obustavljen i preusmjeren preko starog prevoja Karaula.

Na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila, zbog sanacionih radova u tunelu Vranduk II, tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom, a zbog povremeno pojačanog prometa vozila, dolazi do formiranja dužih kolona u oba smjera. U noćnim satima saobraćaj se obustavlja od 00,30 do 04,30 sati. Na obilaznici kroz naselje Tetovo (R-445 Nemila-Tetovo-Zenica) zabranjen je saobraćaj za teretna vozila čija ukupna masa prelazi 7,5 tona.

Sporije zbog radova saobraća se i na magistralnim putevima: M-18 Sarajevo-Trnovo, M-1.8 Srebrenik-Orašje, M-17 Doljani-Metković i M-5 Lanište-Ključ.

Danas počinju radovi na asfaltiranju dionice regionalnog puta R-419 Risovac-Jablanica, zbog čega je u vremenu od 08 do 18 sati na snazi obustava saobraćaja.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta. Iz bezbjedonosnih razloga, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)