Zaev: Ideja o strateškom partnerstvu umjesto članstva u EU neprihvatljiva

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev izjavio je da nije prihvatljiva ideja da njegovoj zemlji umjesto članstva u Evropskoj uniji bude ponuđeno strateško partnerstvo.

“Nećemo prihvatiti drugu debatu, kao na primjer za strateško partnerstvo, a ne za članstvo. Za našu zemlju ne postoji druga alternativa, osim punopravnog članstva u EU”, rekao je Zaev u intervjuu Televiziji Alsat M.

Zaev je tako odgovorio na pitanje kako komentariše razmišljanja predsjednika Francuske Emmanuela Macrona da bi se nekim zemljama kandidatima za članstvo u EU moglo ponuditi strateško partnerstvo.

“Zašto nije prihvatljiva ideja predsjednika Macrona? Mi ćemo proći sigurno sedam do osam godina u pregovorima po poglavljima. To znači da ćemo postati punopravna članica EU nakon što se reformišemoo i iznutra, a tome će pomoći pristupni proces i zatvaranje poglavlja”, rekao je premijer Sjeverne Makedonije.

Zaev je izrazio uvjerenje da će Macron to prihvatiti i da će poslati ohrabrujući signal da proces evrointegracija njegova zemlja treba započeti kako je dogovarano, prenose mediji.

(Fena)