Na području Sokoca uhapšen Miladin Trifunović zbog ratnog zločina

Postupajući po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, policijski pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) na području Sokoca, locirali su, identifikovali i lišili slobode osumnjičenog Miladina Trifunovića, rođenog 1956. godine u Han Pijesku, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Uporedo sa lišenjem slobode, na osnovu zahtjeva tužilaštva i naredbe Suda BiH, vrše se pretresi objekata koje koristi osumnjičeni.

Trifunović je pod istragom koju vodi Tužilaštvo BiH i tereti se za zločine protiv čovječnosti počinjene nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti sa područja Vogošće i Ilijaša tokom 1992. godine.

On je osumnjičen da je u svojstvu komandanta Vogošćanske brigade VRS, odgovoran za ubistva i smrtna stradanja, te fizička i psihička zlostavljanja većeg broja osoba, nezakonito zatočenih u objektu zvanom ”Planjina kuća” u mjestu Svrake, koji su odvođeni u živi štit, kao i na prinudne radove na ratnoj crti, u zoni vatrenog dejstva, što je rezultiralo ubistvima najmanje 20 osoba, ranjavanjem i teškim fizičkim povredama najmanje 20 osoba, kao i zlostavljanjem više desetina zatočenih osoba.

Nakon lišenja slobode osumnjičeni će biti predat postupajućem tužiocu, koji će ispitati osumnjičenog, te nakon toga donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu.

Osumnjičeni je pod istragom zbog krivičnog djela zločina protiv čovječnosti iz člana 172. KZ BiH.

M. N.

(NovaSloboda.ba)