Specijalni sud pozvao u Hag i predsjednika opštine Orahovac

Predsjednik opštine Orahovac Smail Latifi pozvan je da se pojavi pred Specijalnim sudom za pretpostavljene zločine visokih oficira Oslobodilačke vojske Kosova.

“Dobio sam poziv da dođem u Specijalno tužiteljstvo sa sjedištem u Hagu. Bio sam svjestan da nema drugog načina za oslobađanje albanskog naroda osim oružane borbe. Inače, to je jedini način da se okupirani ljudi oslobode iz zatočeništva. Uvjeren u to, uvijek sam se trudio da učinim najbolje za svoju zemlju, bez kršenja moralnih vrijednosti albanske nacije, dokazane u ratu i miru”, napisao je Latifi na Facebooku.

Izrazio je uvjerenje da nema suda koji može da dovede u pitanje oslobodilačku borbu svakog,  pa ni albanskog naroda na Kosovu.

Predsjednik Orahovca, koji je visoki zvaničnik Alijanse za budućnost Kosova, izrazio je spremnost da se suoči s bilo kojim izazovom, prenosi Beta.

Pozive Specijalnog tužilaštva dobili su i bivši rektor Univerziteta u Prištini Ibrahim Gashi i pripadnici bivše OVK, Fazli Behrami, Jetulah Krasnići iz Prizrena i Šaban Sulja, koji je na izdržavanju višegodišnje kazne zatvora zbog pokušaja ubojstva jednog od zvaničnika DSK 1999. godine.

Predsjednik Organizacije veterana OVK Hysni Gucati je u utorak objavio da je tokom dana iz tužilaštva stiglo sedam poziva, ali nije objavio ko su ostali pozvani da se pojave u Hagu.

(Fena)