Sunčano uz umjereno oblačno

Jutros je u Bosni i Hercegovini bilo sunčano vrijeme uz mal do umjeren oblačno. Po kotlinama i uz riječne tokove bilo je magle i niskih oblaka.

Temperature vazduhau 08 sati: Sokolac 1 stepen, Bugojno 3, Drvar i Livno 4, Jajce i Zenica 5, Bijeljina i Široki Brijeg 6, Doboj, Grude, Ivan Sedlo, Sarajevo i Tuzla 7, Banja Luka, Bihać, Brčko, Sanski Most i Srebrenica 8, Prijedor i Zvornik 10, Bjelašnica, Gradačac i Trebinje 13, Mostar 14, Neum 16 stepeni.

Danas se u Bosni i Hercegovini očekuje sunčano vrijeme uz malo do umjereno oblačnoo. Dio prijepodneva lokalno po kotlinama i uz riječne tokove će biti magle ili niskih oblaka.

Vjetar slab istočnog i sjeveroistočnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 21 i 28 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Uz stabilnije vremenske prilike i više sunca, meteoropati i hronični bolesnici u manjoj mjeri će osjećati tegobe.

U centralnim i istočnim područjima naše zemlje, usljed mjestimično dužeg zadržavanja magle, kod hroničnih bolesnika moguće su slabije poteškoće.

Takođe, tokom jutra će biti svježije, čemu bi trebali posvetiti pažnju.

Preporučljivo je prikladno se obući.

—–

BIHAMK

Oprez zbog magle i sitnih odrona

Smanjena je vidljivost zbog jutarnje magle na većini dionica u kotlinama i uz riječne tokove. Izdvajamo puteve u dolinama rijeka: Bosne, Drine, Save, Lašve, Vrbasa i Spreče. Vozače upozoravamo i na mogućnost sitnijih odrona zemlje ili kamenja. Na svim dionicama savjetujemo opreznu vožnju, prilagođenu uslovima na putu.

Zbog redovnog servisiranja tunela 1.mart, večeras od 20 sati do sutra (24.10.) do 06 sati za saobraćaj će biti zatvorena dionica autoputa A-1 Lašva-Zenica jug ( smjer Lašva-Zenica jug).

Na autoputu A-1 izvode se radovi na dionici Sarajevo sjever-Lepenica na lokalitetima Ban Brdo i Treševine gdje je saobraćaj preusmjeren iz vozne u preticajnu traku, kao i na dionici Podlugovi-Sarajevo sjever, gdje se saobraća dvosmjerno u dužini od 2 km.

Zbog sanacionih radova na magistralnom putu M-18 Kladanj-Olovo u tunelu Karaula, saobraćaj je obustavljen i preusmjeren preko starog prevoja Karaula.

Na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila, zbog sanacionih radova u tunelu Vranduk II, tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom, a zbog povremeno pojačanog prometa vozila, dolazi do formiranja dužih kolona u oba smjera. U noćnim satima saobraćaj se obustavlja od 00.30 do 04.30 sati. Na obilaznici kroz naselje Tetovo (R-445 Nemila-Tetovo-Zenica) zabranjen je saobraćaj za teretna vozila čija ukupna masa prelazi 7,5 tona.

Sporije zbog radova saobraća se i na magistralnim putevima: M-18 Sarajevo-Trnovo, M-1.8 Srebrenik-Orašje, M-17 Doljani-Metković i M-5 Lanište-Ključ.

U toku su radovi na asfaltiranju dionice regionalnog puta R-419 Risovac-Jablanica, zbog čega je u vremenu od 08 do 18 sati na snazi obustava saobraćaja.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta. Iz bezbjedonosnih razloga, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)