Bangladeš: Zbog ubistva tinejdžerke na smrt osuđeno 16 muškaraca

Direktor medrese u Bangladešu je među 16 osoba osuđenih na smrt u četvrtak za ubistvo tinejdžerke, koja nije željela da povuče žalbeno pismo protiv njega zbog seksualnog zlostavljanja, kazao je javni tužilac.

Ubice su posule 18. godišnju Nusretu Džahan kerozinom i zapalile je na krovu medrese u aprilu u jugoistočnom kvartu Feni. Policija je u svom izvještaju napisala da je ubistvo izvršeno po nalogu direktora, prenio je Reuters.

“Presuda dokazuje da niko nije iznad zakona”, rekao je javni tužilacHafez Ahmed novinarima nakon presude suda.

Rekao je da su advokati optuženih bezuspješno pokušavali utvrditi da je Džahan počinila samoubistvo.

Branilac Džasudin Nanu rekao je da će njegovi klijenti uložiti žalbu na presudu Višeg suda.

Džahanina smrt izazvala je bijes javnosti i masovne demonstracije, pozivajući na kažnjavanje njenih ubica. Bila je suočena sa pritiskom da povuče žalbu u policiji u martu, u kojoj je optužila direktora škole za pokušaj silovanja, saopštila je njena porodica.

Premijer Šeih Hasina upoznao je njenu porodicu i obećao da će ubice privesti pravdi.

“Ne mogu je zaboraviti ni na trenutak. Još uvijek osjećam bol koji je doživjela”, rekla je majka Širin Ahtar, kada je nakon presude suda briznula u plač.

Džahanin brat Mahmudul Hasan Noman tražio je da se smrtne kazne brzo izvrše i da zaštite njegovu porodicu od pokušaja osveta.

“Živimo u strahu. Prijetili su nam i danas u sudnici”, rekao je Noman.

U Bangladešu je posljednjih mjeseci došlo do dramatičnog porasta broja slučajeva silovanja, pri čemu je u septembru silovano 217 žena i djece, što je najveći broj u bilo kome mjesecu od 2010. godine, navodi se u izvještaju koji je objavila Bangladesh Mahila Parishad, grupa za prava žena.

Mnogo više slučajeva ostaje neprijavljeno, jer se žene plaše da budu stigmatizovane. Aktivisti za prava pripisuju sve veći broj silovanja nedostatku svijesti, kulturi nekažnjavanja, moralnoj dekadenciji i uticajnim ljudima koji štite silovatelja iz političkih razloga.

(Fena)