Na sarajevskom aerodromu lišen slobode Milan Trišić, osumnjičeni za ratni zločin

Po nalogu tužilaštva iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), uz pripadnike Granične policije BiH, lišili su slobode osumnjičenog Milana Trišića, rođenog 1963. godine u Bratuncu, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Osumnjičeni je pod istragom Posebnog odjela za ratne zločine i osumnjičen je da je kao pripadnik VRS na području Bratunca, tpkom 1992. godine, počinio zločin protiv čovječnosti nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti, koji se odnose na progon, u vezi sa zločinima ubojstva, prisilnog nestanka, nezakonitog zatočenja, mučenja i zlostavljanja, kao i prisilnog preseljenja većeg broja žrtava

Tokom istrage, došlo se do saznanja da osumnjičeni živi na području SAD, nakon čega je ostvarena saradnja sa partnerskim institucijama u SAD.

Nakon lišenja slobode, osumnjičeni će biti predat postupajućem tužiocu, koji će ispitati osumnjičenog, te nakon toga odlučiti o daljim aktivnostima u predmetu.

Osumnjičeni je pod istragom zbog krivičnog djela zločina protiv čovječnosti iz člana 172. KZ BiH.

Tužilaštvo BiH preduzima intenzivne aktivnosti na identifikovanju, lociranju i procesuiranju osoba osumnjičenih za ratne zločine koji se nalaze u instranstvu.

M. N.

(NovaSloboda.ba)