Palmer: Normalizacija odnosa Beograda i Prištine među glavnim prioritetima SAD

Specijalni predstavnik SAD-a za zapadni Balkan Matthew Palmer izjavio je da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine jedan od glavnih prioriteta SAD, koja ima značajan uticaj na cijelu regiju i transatlantsku sigurnost.

U svjedočenju pred Odborom za spoljnje poslove američkog Senata i pododboru za Evropu i saradnju o regionalnoj bezbjednosti, Palmer je rekao da dok pregovori stoje, dvije strane rizikuju da propuste najbolju šansu u generaciji da normalizuu odnose i krenu naprijed ka sigurnosti i prosperitetnoj budućnosti.

Palmer je kazao da postizanjem sporazuma Beograd i Priština mogu osloboditi ekonomski potencijal zahvaljujući miru i integraciji i naglasio da SAD očekuje da nova vlada u Prištini ukine takse na srpsku robu, a Beograd prekine kampanju u svijetu za nepriznavanje Kosova.

“Očekujemo da će nova kosovska vlada demonstrirati svoju posvećenost ovim zajedničkim ciljevima, tako što će suspendirati takse uvedene na robu iz Srbije i BiH, a koje su nanijele štetu međunarodnoj poziciji Kosova. Naredna vlada bi, takođe, trebala jasno izložiti građanima Kosova značaj povratka dijalogu i pregovorima”, istakao je američki dužnosnik, dodavši i da “Srbija, sa svoje strane, mora prestati sa svojom kampanjom delegitimisanja Kosova u međunarodnoj zajednici”, prenosi Tanjug.

(Fena)