Sunčano uz umjereno oblačno

Jutros Bosni i Hercegovini sunčano vrijeme uz malo do umjereno oblačno. U Bosni po kotlinama ima magle.

Temperature vazduha u 08 sati: Drvar, Sokolac 1 stepen, Bugojno 2, Livno 3, Jajce, Zenica 5, Široki Brijeg 6, Banja Luka, Bijeljina, Doboj, Grude, Ivan Sedlo, Sanski Most, Srebrenica 7, Bihać, Brčko, Sarajevo, Tuzla 8, Prijedor 9, Zvornik 10, Bjelašnica 11, Mostar, Trebinje 1, Gradačac 15, Neum 16 stepeni.

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati sunčano vrijeme uz malo do umjereno oblačno. Dio prijepodneva, po kotlinama Bosne sa maglom.

Vjetar slab, veći dio dana, jugozapadni.

Dnevne temperature vazduha od 22 do 28 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Biometeorološke prilike su povoljne.

Stabilno i sunčano vrijeme, uz porast temperatura vazduha, ugodno će djelovati na većinu ljudi.

Poteškoće kod hroničnih bolesnika moguće su usljed svježijeg i mjestimično maglovitog jutra u unutrašnjosti, u nastavku dana opšta slika će se posvuda poboljšati.

Poželjno je prikladno oblačenje, kako bi se po potrebi raskomotili.

—–

BIHAMK

Magla smanjuje vidljivost

Jutarnja magla smanjuje vidljivost na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove, a na tim dionicama i kolovoz je vlažan. Izdvajamo puteve uz rijeke Lašvu, Savu, Drinu, Vrbas i Spreču, kao i pojedine dionice autoputa A-1.

Zbog sanacionih radova na magistralnom putu M-18 Kladanj-Olovo, tunel Karaula je zatvoren za saobraćaj, a vozila saobraćaju preko starog prevoja Karaula.

Na magistralnom putu M-18 Kladanj-Stupari zbog sanacionih radova danas od 12 do 15 sati mogu se očekivati povremene obustave saobraćaja u trajanju do 15 minuta.

U toku su i radovi na asfaltiranju dionice regionalnog puta R-419 Risovac-Jablanica, zbog čega je od 08 do 18 sati na snazi obustava saobraćaja.

Na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila, zbog sanacionih radova u tunelu Vranduk II, tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom, a zbog povremeno pojačanog prometa vozila, moguće je formiranje dužih kolona u oba smjera. U noćnim satima saobraćaj se obustavlja od 00:30 do 04:30 sati. Na obilaznici kroz naselje Tetovo (R-445 Nemila-Tetovo-Zenica) zabranjen je saobraćaj za teretna vozila čija ukupna masa prelazi 7,5 tona.

Od ostalih puteva sa aktuelnim radovima izdvajamo autoput A-1 Podlugovi-Sarajevo sjever-Lepenica, kao i magistralne puteve: M-1.8 Srebrenik-Orašje, M-17 Doljani-Metković, M-5 Lanište-Ključ i M-18 Sarajevo-Trnovo.

Večeras od 20 sati do sutra (25.10.) do 06 sati zbog radova na redovnom servisiranju tunela 1.mart, obustavlja se saobraćaj na autoputu A-1 smjer Lašva-Zenica Jug.

Na graničnim prelazima ovoga jutra nema dužih zadržavanja.

Iz bezbjedonosnih razloga, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)