Svih 39 žrtava u kamionu u Britaniji bili su Kinezi

Svih 39 ljudi pronađenih mrtvih u kamionu u blizini Londona bili su Kinezi, javila je ITV u četvrtak, dok policija ispituje vozača kamiona uhapšenog pod sumnjom za ubistvo.

Pripadnici hitne pomoći i policije izvukli su tijela 38 odraslih i jednog tinejdžera u srijedu ujutro iz hladnjače u industrijskoj zoni Greys, 32 kilometra istočno od britanske prijestonice.

Policija još nije identifikovala žrtve, ali je ITV javio da su svi bili Kinezi.

Vozač, 25. godišnjak iz Sjeverne Irske, drži se u pritvoru. Izvor blizak istrazi izjavio je da se on zove Mo Robinson i da je iz mjesta Portadown u Sjevernoj Irskoj.

BBC je javio da je policija provela racije po dvije kuće u Sjevernoj Irskoj u okviru istrage.

Hladnjača je stigla na dokove Purfleet u južnoj Engleskoj, nakon što je doputovala iz belgijske luke Zeebrugge. Sumorno otkriće tijela desilo se sat vremena kasnije, u 1,40 sati ujutro po lokalnom vremenu.

Godinama se ilegalni imigranti pokušavaju domoći Britanije skriveni u prikolicama kamiona, često nastojeći da dođu do Ujedinjenog Kraljevstva s evropskog kopna.

U najvećoj britanskoj tragediji s ilegalnim imigrantima, tijela 58 Kineza pronađena su nakrcana u kamionu koji je prevozio paradajz u južnoj luci Dover u 2.000. godini. Vozilo je počelo svoje putovanje u  Zeebruggeu, prenosi Reuters.

(Fena)