Zamjenik Dalipagić na Desetom bh. kongresu o saobraćajnoj infrastrukturi i saobraćaju

Zamjenik ministra saobraćaja i veza Bosne i Hercegovine Saša Dalipagić otvorio je Deseti bh. kongres o saobraćajnoj infrastrukturi i saobraćaju koji, pod pokroviteljstvom Ministarstva, organizuje Udruženje konsultanata inžinjera Bosne i Hercegovine.

Kako je istakao zamjenik Dalipagić, prioritet za Bosnu i Hercegovinu je razvoj saobraćajne infrastrukture, cestovnog, željezničkog, vodnog i vazdušnog saobraćaja, a od posebne važnosti je i saobraćajno povezivanje sa zemljama u okruženju, posebno našim susjedima.

„Usvajanjem Okvirne politike saobraćaja, Okvirne strategije saobraćaja i Zakona o akcizama te potpisivanjem Sporazuma o ulasku u saobraćajnu zajednicu Evropske unije i zemalja jugoistočne Evrope. naša zemlja je dobila mogućnost da iz evropskih fondova povuče oko milijardu i 200 miliona eura za infrastrukturne projekte, što grant sredstava, što sredstava povoljnih kredita. Kao prioritetnu aktivnost u oblasti infrastrukture koja se trenutno provodi u našoj zemlji s ciljem povezivanja sa zemljama regije smatram izgradnju Koridora Vc“, naglašava zamjenik Dalipagić.

Zamjenik Dalipagić je naglasio da su veliki infrastrukturni projekti koje provodi Ministarstvo izgradnja međudržavnih mostova s Republikom Hrvatskom na rijeci Savi kod Svilaja i Gradiške, te projekat izgradnje Jadransko-jonske autoceste na dijelu kroz Bosnu i Hercegovinu i autoceste/brze ceste Sarajevo – Beograd – Sarajevo.

„S Hrvatskom smo dogovorili i otpočinjanje aktivnosti za uvrštavanje brze ceste Mostar – Široki Brijeg – Grude s vezom za Split na sveobuhvatnu mrežu evropskih koridora, dok se s predstavnicima Crne Gore trenutno radi na Sporazumu za izgradnju međudržavnog mosta na dionici Hum-Šćepan Polje i pokretanju inicijative za izgradnju pruge Nikšić – Čapljina na Jadransko-jonskom koridoru“, rekao je Dalipagić.

V. B.

(NovaSloboda.ba)