Dalipagić na Konferenciji o ekonomiji Montenegro 2019

Zamjenik ministra saobraćaja i veza Bosne i Hercegovine Saša Dalipagić, na poziv organizatora predsjednika Privredne komore Crne Gore Vlastimira Golubovića, učestvovao je na Konferenciji o ekonomiji Montenegro 2019 u Budvi, na panelu Prometna infrastruktura – pokazatelj (ne)razvijenosti regije.

„Važni i prioritetni projekti za našu zemlju pored Koridora Vc, a koje provodi Ministarstvo saobraćaja i veza, su međudržavni most s Republikom Hrvatskom na rijeci Savi kod Svilaja, koji je u završnoj fazi, međudržavni most s Republikom Hrvatskom na rijeci Savi kod Gradiške, čija izgradnja je započela prije nekoliko dana, te projekat izgradnje Jadransko-jonske autoceste na dijelu kroz Bosnu i Hercegovinu, za koji je prije nekoliko dana prezentirana planersko-studijska dokumentacija i izabrana najpovoljnija trasa. S Crnom Gorom u toku su aktivnosti na usaglašavanju Sporazuma za izgradnju međudržavnog mosta na dionici Hum – Šćepan Polje i pokretanju inicijative za izgradnju pruge Nikšić – Čapljina na Jadransko-jonskom koridoru, dok su s Republikom Srbijom u završnoj fazi proceduralne aktivnosti na potpisivanju Sporazuma o izgradnji autoceste Sarajevo – Beograd – Sarajevo, odnosno izgradnji međudržavnog mosta na rijeci Savi kod Rače i Sporazum o održavanju međudržavnih mostova između dviju zemalja, kao i Sporazum o održavanju međudržavnih mostova s Republikom Hrvatskom“, istakao je zamjenik Dalipagić.

U sklopu panela, zamjenik Dalipagić je odgovarao i na pitanje moderatora o rezervisanosti Evropske unije prema kineskim investicijama na Balkanu, te istakao da u Bosni i Hercegovini do sada nismo imali investicije Narodne Republike Kine tokom izgradnje saobraćajne infrastrukture.

„Ne mislim da je problem u političkim odnosima između Kine i EU i smatram da se tu radi o plasmanu kapitala. Kina je zemlja s, u posljednje vrijeme, izuzetno naraslim privrednim kapacitetima i višak kapitala želi plasirati u svijet, pa tako i na naše prostore, dok EU želi na području zapadnog Balkana zaštititi svoje finandijske interese, odnosno interese svojih bankarskih institucija“, rekao je zamjenik Dalipagić.

Privredna komora Crne Gore od 2010. godine organizuje Konferenciju o ekonomiji i ovo je njeno deveto izdanje. Komora je ovu aktivnost započela u namjeri da u tom formatu pokrene otvorenu diskusiju o temama važnim za crnogorsku privrednu zbilju, kao i njenu perspektivu.

V. B.

(NovaSloboda.ba)