Održan okrugli sto na temu : Zakon o prijavljivanju imovine imenovanih i izabranih zvaničnika u HNK

Kantonalna organizacija SDP BiH  održala je danas u Mostaru okrugli stl na temu: Zakon o prijavljivanju imovine imenovanih i izabranih zvaničnika“. Svrha donošenja ovog zakona je transparentnost i javna kontrola rada nosilaca javnih funkcija u Kantonu, a što će svakako doprinijeti smanjenju korupcije i nezakonitog bogaćenja funkcionera.

Na okruglom stolu prisutnim je predstavljena dobra praksa iz Kantona Sarajevo vezana za donošenje ovakvog zakona te je predstavljen radni materijali zakona koji se odnosi na Hercegovačko-neretvansi kanton. Uvodničari na okruglom stolu bili su predsjednik KO SDP BiH HNK Ismet Lulić i Adna Hanić-Zalihić, mr.iur. Moderator okruglog stola bila je Alma Pelo Zagorčić. Na okruglom stolu, pored građana, prisutni su bili i predstavnici nevladinih organizacija i udruženja građana.

Ovo je bila prva rasprava o radnom materijalu ovog zakona. Kantonalna organizacija će u narednom periodu organizovati slične raprave i u drugim opštinama kantona, s ciljem izrade što kvalitetnijeg zakona, koji će biti upućen u skupštinsku proceduru.

(NovaSloboda.ba)