Predmet “Lutka”: Milan Mitić priznao krivicu za krivična djela

Optuženi Milan Mitić (1960.), u prisustvu advokataa, u potpunosti je priznao krivicu za optužnicu, kojom ga tereti Tužilaštvo BiH.

 Mitić je obuhvaćen predmetom kodnog naziva “Lutka”, ali je više godina bio nedostupan pravosuđu BiH.

Sukladno sporazumu, za optuženog je predložena zatvorska kazna u trajanju od 8 godina.

Optužnica Tužilaštva BiH, tereti optuženog zajedno sa drugim osobama, za učestvovanje u pokušaju ubistva Ždrale Ždrale 2006. godine, ubistvu Govedarica Borisa 2007. godine, pljački transporta novca Pavlović international banke na području Han Pijeska 2005. godine, pokušaju pljačke transporta novca Nove banke A.D. Bijeljina u Istočnom Sarajevu 2005. godine i pljački novca JP BH Pošta 2008. godine.

Optuženi je u potpunosti priznao krivicu za učestvovanje u ovim krivičnim djelima i predložena kazna sukladna je ulozi i odgovornošću optuženog u izvršenju krivičnih djela.

Potpisivanjem sporazuma, optuženi se odriče prava na suđenje, kao i prava na žalbu na presudu koju mu na osnovu sporazuma izrekne sud.

Sporazumnim priznanjem, biće u potpunosti okončan sudskih postupak u predmetu kodnog naziva “Lutka”, jednoj od najopsežnijih optužnica iz oblasti organizovanog kriminala u postdejtonskoj BiH, saopšteno je iz Tužilašva BiH.

M. N.

(NovaSloboda.ba)