Bretanja – fascinantni dio Francuske

Priroda i istorija

Priroda je adut u ovoj zapadnoj francuskoj regiji. Ali, uz prekrasnu obalu, odmor u Bretanji ne zanemaruje ni kulturu: impresivni Menhir, srednjovjekovne tvrđave, crkve i dvorci, kao i slikoviti gradovi svjedoče više od 6.000 godina staroj istoriji.

Mnogo znamenitosti

Oni koji imaju dovoljno vremena otkriti će raznovrsni krajolik.  Ovdje ćemo naznačiti samo nekoliko brojnih atrakcija, kojima se posjetioc može diviti u Bretanji.

Park prirode

Poluostrvo Crozon na sjeverozapadu Bretanje dio je prirodnog parka Amorique, jedinog prirodnog parka u regiji.

“Gusarsko gnijezdo”

Grad Saint-Malo, smješten na obali Côte d’Émeraude (Smaragdna obala), ponosan je na svoju istoriju. Bilo je to “gusarsko gnijezdo” i prkosna, i dobro utvrđena tvrđava. Sa stražarskih kula tvrđave posjetiocima se pruža pogled na grad, luku i obalu.

Vodene igra

Još jedna atrakcija je mjesto St.Malo, koje se nalazi se u zalivu, točnije u vodi: u doba plime. Vodostaj se tokom plime i osjeke mijenja za čitavih 12 metara. Ovaj zaliv spada u mjesta sa najvećom razlikom plime u Evropi. U doba oseke, na priobalna ostrva Grand Bé i Petit Bé, kao i Fort Nacional, može se doći pješke.

Granitne skulpture

Trošne skulpture od ružičastog granita mogu se vidjeti dokle doseže pogled: Côte de Granit Rose je neusporedivi krajolik na obali između Paimpola i Trébeurdena. Oni su fascinantna svjedočanstva o 2,1 milijardi godina istorije Zemalje.

Glavni grad

Rennes je glavni grad Bretanje. Poznat je po srednjovjekovnim drvennim kućama i veličanstvenoj katedrali. Parc du Thabor uključuje i vrt s ružama, i velikim kafezima sa ptisama.

Nekadašnje sjedište vojvoda…

Kao fatamorgana …

Ukupno 36 stanovnika bilježi zajednica na Sent Mont Michelu, u Waddenskom moru. Poznata je po svojoj Opatiji, koja se, gledano s kopna, poput fatamorgane uzdiže iz mora. Čak i hodočasnici na putu St. Jakoba, u svom programu imaju posjetu ovoj Opatiji.

Putovanje u prošlost

Na kraju puta, Saint-Goustan posjetioce vodi u prošlost svojim kaldrimisanim ulicama, kamenim mostom, drvenim kućama i omiljenom lučicm. To nije samo istorijski grad, već je uporište hodočasnika u Bretanji.

Gurmanski praznici

Za odmor u Francuskoj, naravno, kuhinja se nikada ne preskače: Takođe, u Bretaniji, postoje mnogi nevjerovatno ukusni specijaliteti iz mora, ali i slatkiši, poput domaćih palačinki …

(msn)

Smail Špago

(NovaSloboda.ba)