Gavrilo Princip, Franz Ferdinand i Aleksa Šantić prošetali mostarskim ulicama

Istorijske osobe koje su obilježile dva velika perioda u istoriji Bosne i Hercegovine – osmansku i austrougarsku okupaciju – prošetale su danas mostarskim ulicama, a u najvećem gradu Hercegovine ugostili su ih mostarski pjesnik Aleksa Šantić i njegova Emina.

Radi se o projektu #SarajevoReborn, u okviru koga su glumci i glumice utjelovili likove utemeljitelja Sarajeva Ise-bega Ishakovića, njegovog drugog pravog osnivača Gazi Husrev – bega, austrougarskog prestolonasljednika Franza Ferdinanda i njegovu suprugu Sophie Chotek, te njihovog atentatora Gavrila Principa.

Uprizoreni likovi prvi put su prošetali sarajevskim ulicama prošle godine, a sada su u okviru projekta Sunčana strana Federacije BiH odlučili posjetiti i druge bosanskohercegovačke gradove. Prvi stanica bio im je Mostar, gdje su im se pridružili pjesnik Aleksa Šantić i Emina iz Šantićeve pjesme.

“Ovako nešto postoji u cijelom svijetu. U svakom malo razvijenijem turističkom gradu, značajne ličnosti iz tog grada susreću se s turistima i svojim prisustvom predstavljaju grad u kome su živjeli. U Salzburgu je to, recimo, Mozart, Split ima rimske vojnike, pa smo i mi došli na ideju da napravimo nešto slično u Sarajevu”, kazao je u izjavi za Fenu koordinator projekta Kemal Čebo.

Po njegovim riječima, u opticaju je bilo više imena, među ostalima Valter i Katarina Kosača, a na kraju je izbor pao na pet spomenutih osoba.

“Željeli smo osobe koje su važne za Sarajevo, osobe koje kada kažete Sarajevo automatski pomislite na njih. To su utemeljitelji grada i naravno akteri najvećeg istorijskog događaja – atentat na austrougarskog prijestolonasljednika, što je bio povod za Prvi svjetski rat”, dodao je Čebo.

Za potrebe projekta #SarajevoReborn angažovani su bh. kostimografi i krojači, koji su predano radili kako bi kreirali autentične kostime. Za autentičnu masku zaduženi su bh. maskeri i vizažisti, a svi okupljeni oko ideje da se i na ovakav način obogati ponuda kulturnog turizma.

“Sunčana strana Federacije BiH 2019” je turističko-kulturni projekat koga zajednički realiziraju Obala Art Centar iz Sarajeva i agencija PRimera iz Mostara, a programi će se do kraja godine održavati u Sarajevu, Mostaru, Goraždu, Konjicu, Širokom Brijegu i Međugorju. Projekt sufinancira Federalno ministarstvo okoline i turizma.

(Fena)