Marija Butina oslobođena iz američkog zatvora, deportovana u Rusiju

Osuđena ruska agentica Marija Butina oslobođena je u petak iz zatvora na Floridi, nakon što je odslužila većinu 18. mjesečne kazne zbog uticanja na moćne američke konzervativne grupe i infiltriranja u lobističku grupu za pravo na nošenje oružja, i imigracijski zvaničnici su je prebacili u pritvor, odakle je deportovana u svoju domovinu.

Butina (31), trebala je biti oslobođena iz zatvora slabe bezbjednosti u Tallahasseeju početkom novembra, ali su promjene u saveznom zakonu dovele do pomjeranja datuma njenog oslobađanja zbog dobrog ponašanja, saopštio je njen advokat Robert Driscoll.

Zatvorski zvaničnik potvrdio je da je ona oslobođena u petak ujutro i da su je prebacile u pritvor Imigracijske i carinske vlasti (ICE).

Ona je napustila Međunarodni aerdrom u Miamiju letom za Moskvu oko 18 sati po lokalnom vremenu, navodi ICE u saopštenju.

Ruski predsjednik Vladimir Putin ranije je izrazio “zgražanje” zbog zatvorske kazne Butini i kazao je da ona nije izvršavala nikakva naređenja ruskih službi bezbjednosti.

Butina, bivša diplomirana studentica Američkog univerziteta u Washingtonu, koja se javno zalagala za pravo na posjedovanje oružja, u decembru prošle godine se izjasnila krivom po jednoj tački da je djelovala kao strani agent i pristala je da sarađuje s tužiocima.

Rođena Sibirka priznala je da je kovala zavjeru s ruskim zvaničnikom i dvojicom Amerikanaca da se infiltrira u Nacionalno udruženje za oružje, blisko američkim konzervativnim i republikanskim političarima, među kojima je i predsjednik Donald Trump, i da stvori nezvanične linije komunikacije u pokušaju da oblikuje politiku  Washingtona prema Moskvi.

Njena 18. mjesečna kazna uključuje i devet mjeseci koliko je provela u zatvoru od hapšenja u julu 2018. godine.

Slučaj Butine nije povezan s istragom bivšeg posebnog istražioca američkog ministarstva pravde Roberta Mueellera o ruskom miješanju u američke izbore u 2016. godine, koja se bavila navodima o brojnim kontaktima zvaničnika Trumpovog predizbornog štaba i Rusije. Njene aktivnosti desile su se u isto vrijeme kao i kontakti koje je istraživao Mueller, prenosi Reuters.

(Fena)