Pretežno sunčano

Jutros je u našoj zemlji sunčano vrijeme. U Bosni po kotlinama ima magle.

Temperature vazduha u 08 sati: Sokolac -1 stepen, Bugojno, Grude, Livno 2, Široki Brijeg 4, Jajce 5, Ivan Sedlo, Sanski Most, Sarajevo 6, Banja Luka, Bihać, Srebrenica, Tuzla 7, Bijeljina, Doboj, Prijedor 8, Zvornik 9, Bjelašnica 11, Trebinje 12, Mostar, Neum 15 stepeni.

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati sunčano vrijeme Dio prijepodneva po kotlinama Bosne i uz riječne tokove sa maglom.

Vjetar slab, uglavnom, sjeverni i sjeveroistočni.

Dnevne temperature vazduha od 20 do 26, na jugu do 28 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Povoljne biometeorološke prilike, duži sunčani intervali i porast temperatura, pozitivno će djelovati na opštu sliku, a tegobe kod hroničnih bolesnika i meteoropata, trebale bi se umanjiti.

Više svježine tokom jutra i večeri također će omogućiti mirniji san.

Savjetujemo Vam da slobodno vrijeme provedete van domova.

Slabije poteškoće nakratko su moguće u jutarnjim satima, u unutrašnjosti, pretežno zbog nižih temperatura.

—–

BIHAMK

Oprez zbog magle i odrona kamenja

Zbog saobraćajne nesreće, koja se dogodila u mjestu Janjska Obrijež, na magistralnom putu M-14.1 Bijeljina-Zvornik, na snazi je obustava saobraćaja.

Jutarnja magla smanjuje vidljivost na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove, pa pozivamo na pojačan oprez. Vozače upozoravamo i na mogućnost sitnijih odrona zemlje ili kamenja. Na svim dionicama savjetujemo opreznu vožnju, prilagođenu uslovima na putu.

U toku su sanacioni radovi na autoputu A-1 na silaznoj traci petlje Visoko, kao i na dionici Podlugovi-Sarajevo sjever-Lepenica. Na mjestima izvođenja radova saobraća se sporije, uz postavljenu privremenu signalizaciju.

Zbog sanacionih radova na magistralnom putu M-18 Kladanj-Olovo u tunelu Karaula, saobraćaj je obustavljen i preusmjeren preko starog prevoja Karaula.

Na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila, zbog sanacionih radova u tunelu Vranduk II, tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom, a zbog povremeno pojačanog prometa vozila, dolazi do formiranja dužih kolona u oba smjera. U noćnim satima saobraćaj se obustavlja od 00,30 do 04,30 sati. Na obilaznici kroz naselje Tetovo (R-445 Nemila-Tetovo-Zenica) zabranjen je saobraćaj za teretna vozila čija ukupna masa prelazi 7,5 tona.

Sporije zbog radova saobraća se i na magistralnim putevima: M-18 Sarajevo-Trnovo, M-1.8 Srebrenik-Orašje, M-17 Doljani-Metković i M-5 Lanište-Ključ.

U toku su radovi na asfaltiranju dionice regionalnog puta R-419 Risovac-Jablanica, zbog čega je u vremenu od 08 do 18 sati na snazi obustava saobraćaja.

Zbog radova na asfaltiranju na regionalnom putu R-408 Kulen Vakuf-Martin Brod, od 07 do 20 sati na snazi je obustava saobraćaja. Alternativni pravac za vrijeme obustave je: Kulen Vakuf-Orašac-Dubovsko-Bosanski Petrovac-Oštrelj- Drvar-Martin Brod.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta. Iz bezbjedonosnih razloga, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)