Predstavljena monografija “100 Šantićevih večeri poezije”

Monografija “100 Šantićevih večeri poezije” u kojoj autor Radivoje Krulj, kroz dokumente, zapise, govore, fotografije i faksimile, prikazuje bogatu istoriju ove mostarske kulturne manifestacije, predstavljena je u Mostaru.

U izjavi za novinare, autor Radivoje Krulj zahvalio je vrijednoj ekipi ljudi koja je proteklih pet-šest godina marljivo radila na prikupljanju materijala za monografiju, dodavši kako je taj rad ponekad podsjećao na arheološko istraživanje.

“Kad istražujete, obradujete se nekim stvarima na koje naiđete, poput plakata iz 1944. godine. Kada smo našli novine “Narodno jedinstvo” i čitav program prvih Šantićevih večeri našoj sreći nije bilo kraja”, kazao je Krulj.

Dodao je kako se nada da izdavanje monografije predstavlja tek početak istraživanja bogatstva Šantićevog djela i Šantićeve ostavštine.

Recenzent monografije Vuk Bačanović, takođe, smatra kako je velika vrijednost u tome što Krulj o Šantiću progovara iz perspektiva raznih perioda.

“Šantićev univerzalni duh je živ, jer je to duh ‘svečovjeka’, koji ujedinjuje sve ono što je ljudsko i nacionalno. Možemo govoriti o Šantiću kao čovjeku “sveidentiteta”, onoga koji sve ljude u svim periodima, i onim ružnim, i onim lijepim, uvezuje. Šantić pruža neku vrstu katarze i kroz ovu knjigu možemo svim tim tužnim dušama iz njegovih pjesama i njemu samome pružiti utjehu: evo nas, tu smo, nismo umrli i opet govorimo o njemu”, poručio je Bačanović.

(Fena)