Potpisan ugovor o izgradnji tunela Ivan

Ugovor o izgradnji dionice Tarčin-Konjic, poddionica Tarčin-Ivan, LOT 2, tunel Ivan u vrijednosti od 57.628.570,37 eura potpisan je u ponedeljak u sjedištu JP Autoceste FBiH u Mostaru.

Ugovor su potpisali direktor JP Autoceste FBiH Adnan Terzić, direktor izvođača radova Euro-Asfalt d.o.o. Sarajevo Hamed Ramić te ministar prometa i komunikacija FBiH Denis Lasić u svojstvu svjedoka sa strane Autocesta FBiH i Munir Ramić u svojstvu svjedoka ispred Euro-Asfalta.

Direktor Terzić kazao je kako je potpisivanje ovog ugovora velika stvar za JP Autoceste FBiH, Koridor 5c, Federaciju i BiH.

“Ovo je sedmi ugovor koji je potpisan nakon usvajanja Zakona o akcizama i nakon što smo dobili mogućnost provođenja tenderskih procedura i ima velik značaj. Ovo je, takođe, velik korak i za firme koje sarađuju s preduzećem, a drago mi je da je danas ugovor dobila domaća firma Euro-asfalt, koja je, zahvaljujući gradnji na Koridoru, postala regionalna firma”, kazao je Terzić.

Dodao je kako predviđeni rok za izgradnju navedenog tunela iznosi 30 mjeseci.

“Poznavajući način na koji funkcioniše i radi Euro-asfalt, ne sumnjam kako ćemo taj rok i sustići, a u narednom periodu na nama je ostalo da iz paketa nakon usvajanja akciza dodijelimo još dva ugovora Tarčin-Tunel Ivan i da se spustimo na M17 od Vranduka do Nemile. Potpisivanjem ovog ugovora u izgradnji imamo 40 kilometara autoceste na Koridoru 5c”, kazao je Terzić.

Direktor Euro-asfalta Hamed Ramić naglasio je kako će ova firma već početkom idućeg mjeseca krenuti s organizacijom gradilišta za tunel Ivan, koji će biti dug 1761 metar.

“Tu se podrazumijeva izgradnja pristupnih puteva sa strane Bradine i Tarčina, a krenućemo i s instalacijom infrastrukture, betonara i svega ostalog, kako bi početkom naredne godine krenuli s iskopom tunela Ivan”, istakao je Ramić.

Ocijenio je kako je Euro-asfalt u prethodnom periodu sve poslove odradio na vrijeme, a neke čak i prije roka, te kako ne sumnja da će i ovaj rok od 30 mjeseci ispoštovati.

Ministar saobraćaja i veza FBiH Denis Lasić kazao je kako se u posljednje vrijeme sve više i češće potpisuju ugovori, što je po njegovim riječima, vjetar u leđa privredi Federacije BiH.

“Treba naglasiti da su sve domaće firme u punom kapacitetu angažovane na izgradnji Koridora 5c. Uvjeren sam kako ćemo do proljeća imati još nekoliko potpisanih ugovora i na taj se način približiti izgradnji najkompleksnijih dionica koje nas čekaju na Koridoru, tunelu Prenj, odnosno dionici Mostar sjever-Mostar jug, za koju smo već u pregovorima s bankama. Siguran sam da ćemo uskoro zaokružiti kompletan koridor što se tiče južnog dijela Bosne i Hercegovine, to jest Hercegovine”, kazao je Lasić.

Sredstva za danas potpisani ugovor osigurana su putem Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u visini od 50 miliona eura i bespovratnim sredstvima Europske unije u visini od 11,4 miliona eura, koja su osigurana u okviru Agende za povezivanje preko Investicionog okvira za Zapadni Balkan.

Potpisivanjem ovog ugovora, JP Autoceste FBiH imaće devet aktivnih gradilišta, odnosno 40 kilometara autoceste u izgradnji na Koridoru 5c, a u ovom trenutku Autoceste FBiH osigurale su nove investicije vrijedne blizu dvije milijarde maraka za novih 80 kilometra autoceste.

(Fena)