Pretežno sunčano

Jutros je u našoj zemlji sunčano vrijeme. U Bosni po kotlinama i uz riječne tokove ima magle.

Temperature vazduha u 07 sati: Drvar -3 stepena, Bugojno -2, Livno 0, Sanski Most 1, Jajce, Zenica , Široki Brijeg 3, Bihać, Sarajevo, Tuzla 4, Grude 5, Ivan Sedlo 7, Bjelašnica 9, Mostar 10, Gradačac 13, Neum 14 stepeni.

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati sunčano vrijeme Prije podne po kotlinama Bosne i uz riječne tokove sa maglom.

Vjetar slab sjeverni i sjeverozapadni.

Dnevne temperature vazduha od 19 do 25 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Biometeorološke prilike djelimično će se pokvariti, izraženije na sjeveru zemlje, kao posljedica približavanja promjene vremena.

Uz povremeno izraženiju naoblaku i nešto niže temperature, moguće su meteoropatske reakcije poput glavobolje, nervoze, dekoncentracije, reumatskih bolova, nesanice.

Sa dolaskom noći, opšta slika dodatno će se pogoršati.

—–

BIHAMK

Magla otežava saobraćaj

Magla, u pojedinim područjima i izrazito gusta, otežava saobraćaj na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove. Izdvajamo dionice uz rijeke: Bosnu, Savu, Vrbas, Spreču i Drinu. U područjima sa maglom kolovoz je mokar i mjestimično klizav, pa apelujemo na vozače da budu maksimalno oprezni i da drže odstojanje između vozila.

U toku su sanacioni radovi na autoputu A-1 na silaznoj traci petlje Visoko, kao i na dionici Podlugovi-Sarajevo sjever-Lepenica. Na mjestima izvođenja radova saobraća se sporije, uz postavljenu privremenu signalizaciju.

Zbog sanacionih radova na magistralnom putu M-18 Kladanj-Olovo u tunelu Karaula, saobraćaj je obustavljen i preusmjeren preko starog prevoja Karaula.

Na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila, zbog sanacionih radova u tunelu Vranduk II, tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom, a zbog povremeno pojačanog prometa vozila, dolazi do formiranja dužih kolona u oba smjera. U noćnim satima saobraćaj se obustavlja od 00,30 do 04,30 sati. Na obilaznici kroz naselje Tetovo (R-445 Nemila-Tetovo-Zenica) zabranjen je saobraćaj za teretna vozila čija ukupna masa prelazi 7,5 tona.

Sporije zbog radova saobraća se i na magistralnim putevima: M-18 Sarajevo-Trnovo, M-1.8 Srebrenik-Orašje, M-17 Doljani-Metković i M-5 Lanište-Ključ.

U toku su radovi na asfaltiranju dionice regionalnog puta R-419 Risovac-Jablanica, zbog čega je u vremenu od 08 do 18 sati na snazi obustava saobraćaja.

Na graničnim prelazima zadržavanja su kratkotrajna, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)