Srbijanska policija pronašla otetog dječaka iz Stare Pazove u Vojvodini

Policija u vojvođanskom mjestu Stara Pazova riješila je u nedelju oko ponoći, poslije jednodnevne potrage, slučaj otmice trinaestogodišnjeg Petra Mitrovića, koga su četvoro počinilaca držali zatočenog u napuštenoj vikendici, objavila je u ponedeljak Radiotelevizija Vojvodine (RTV).

Dječak je nepovrijeđen vraćen roditeljima, za koje mediji navode da su imućni i ugledni Pazovčani, vlasnici Zemljoradničke zadruge “Agroprom”.

Kako neslužbeno doznaje RTV, otmicu su počinili M. J., njegova dva sina, od kojih jedan maloljetan, i još jedan pomagač.

Sumnja se da su otmičari u subotu oko 23,30 sati u ulici Branka Radičevića u Staroj Pazovi presreli trinaestogodišnjeg dječaka koji je vozio bicikl, oteli ga i vezali, a zatim putničkim automobilom odvezli u napuštenu vikendicu u naselju Belegiš, gdje su ga čuvali zatočenog.

“Vjerujemo da je razlog otmice bio da se pribavi materijalna korist od roditelja”, naveo je direktor srbijanske policije Vladimir Rebić je za Radioteleviziju Srbije.

Istakao je da je porodica dječaka pomogla policiji da ga pronađe, time što je dala prave informacije.

“Od neprocjenjive važnosti je da se prvo policija informiše, a ne da se širi društvenim mrežama. Roditelji su dali ‘inpute’, brat je procijenio da SMS poruka koju je razmjenjivao s Petrom nije kucao Petar, već neko drugi. U kasnijem razgovoru s majkom je rekao rečenicu koja je pokazala da nije ostao s društvom. To su bili jasni pokazatelji da se radi o otmici”, rekao je Rebić.

U sljedećih sat vremena od trenutka kada je majka prijavila Petrov nestanak, angažovne su sve raspoložive patrole, odmah su obaviješteni viši javni tužilac, načelnik policije i ministar, te je napravljen plan akcije.

Policiji su pomogle kamere, jer je preko njih identifikovano vozilo koje je moglo biti korišteno u otmici.

„Dječak nije bio vezan, ali je boravio 20 sati u nehumanim uslovima“, rekao je direktor policije, i dodao da nije bio mučen i nije imao vidljive povrede.

Pored roditelja, školskih kolega i brojnih Pazovčana, otetog dječaka u nedelju navečedočekao je i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Svi otmičari su iz Stare Pazove i protiv njih će biti podnijeta krivična prijava.

Mediji prenose ocjenu policije da su otmice djece u Srbiji veoma rijetke, ali da se svaki slučaj s posebnom pažnjom procjenjuje, prenosi Hina.

Fondacija “Tijana Jurić” pokrenula je koncem septembra inicijativu za uvođenje “Amber Alerta”, sistema za obavještavanje javnosti u slučaju nestalog djeteta.

(Fena)