U Zemaljskom muzeju BiH završnica projekta “Muzeji u pokretu”

U Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine u srijedu, 30. oktobra prigodnim programom biće ozvaničen završetak projekta “Muzeji u pokretu”, koji Muzej realizuje pod pokroviteljstvom Glavnog državnog ureda UNESCO-a u BiH, a u partnerstvu sa Muzejom savremene umjetnosti Republike Srpske.

Šef Ureda UNESCO-a u BiH Siniša Šešum, te direktori Muzeja savremene umjetnosti RS i Zemaljskog muzeja BiH Sarita Vujković i Mirsad Sijarić posjetioce će ukratko informisati o rezultatima projekta, nakon čega će se učesnici iz različitih osnovnih škola takmičiti u kvizu znanja, te učiti kroz interaktivne radionice i stručna predavanja.

Projekat “Muzeji u pokretu” ima za cilj održivost mira i poboljšanje društvene kohezije kroz angažovanje, osnaživanje i edukaciju učenika osnovnih škola iz 28 opština i gradova propisanih projektnim prijedlogom. U proteklih 20 godina, muzeji u lokalnim zajednicama suočavaju se s egzistencijalnim problemima usljed kojih opada i kvalitet pružanja usluga i edukativne saradnje s osnovnim školama. Posljedica je opadanje kvaliteta obrazovanja i nepoznavanje kulturne baštine BiH kod učenika osnovnih škola.

Dvije vodeće muzejske institucije su kroz niz edukativnih programa i radionica prezentovali rad muzeja i njihovu ulogu u društvu, te različite teme kojima se muzejski stručnjaci bave.

S obzirom na to da velika većina učenika osnovnih škola iz spomenutih opština nemaju priliku ili mogućnosti da posjete muzeje u svojim gradovima i opštinama, projekat je  jedinstvena prilika da se muzeji približe i postanu dostupni djevojčicama i dječacima, koji nemaju priliku da se upoznaju sa radom muzeja i predmetima i kolekcijama koje baštine. Većini djece to je bio prvi susret sa stručnjacima muzeja, koji su ih kroz radionice i prezentacije informirali o svom radu.

Projekat “Muzeji u pokretu” realizuje se u okviru projekta Dijalog za Budućnost: Ka pravednijem društvu: Promovisanje socijalne kohezije i raznolikosti u BiH”, koji implementiraju UNESCO, UNDP i UNICEF, u partnerstvu sa Predsjedništvom Bosne i Hercegovine. Projekat Dijalog za Budućnost finansira se sredstvima Ureda Ujedinjenih nacija za podršku izgradnji mira/Fonda za izgradnju mira (PBF), saopšteno je iz Zemaljskog muzeja BiH.

(Fena)