Umjereno do pretežno oblačno

Jutros je u većem dijelu Bosni pretežno, a u Hercegovini umjereno oblačno vrijeme.

Temperature vazduha u 07 sati: Bjelašnica 8 stepeni, Jajce 9, Bihać, Bugojno 10, Gradačac 11, Ivan Sedlo, Sanski Most 12, Brčko, Tuzla 13, Drvar, Livno, Sarajevo, Zenica 14, Mostar 16, Grude, Široki Brijeg 17, Neum 18 stepeni

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U večernjim satima, kiša se očekuje u Krajini i Posavini, a u večernjim satima u većem dijelu Bosne.

Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni.

Dnevna temperatura vazduha od 14 do 20, na od 20 jugu do 24 stepena, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Opšta slika će biti lošija, izraženije na sjeveru zemlje, usljed nadolazeće promjene vremenskih prilika.

Moguće su meteoropatske reakcije u vidu reumatskih bolova, glavobolje, razdražljivosti i nesanice.

Hroničnim bolesnicima, posebno astmatičarima i osobama sa kardiovaskularnim problemima, savjetujemo oprez, obzirom da će se osjćaj hladnoće pojačati zbog nižih temperatura i povećanog sadržaja vlage u vazduhu.

—–

BIHAMK

Oprez zbog magle i odrona kamenja

Na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove upozoravamo na smanjenu vidljivost zbog jutarnje magle. Izdvajamo puteve u dolinama rijeka: Bosne, Save i Lašve. Pažnju skrećemo i na moguće sitnije odrone zemlje ili kamenja na kolovoz. Vozačima na svim dionicama savjetujemo opreznu vožnju, prilagođenu uslovima na putu.

Sanacioni radovi izvode se na autoputu A-1 na dionici Podlugovi-Sarajevo sjever-Lepenica. Na mjestima izvođenja radova saobraća se sporije, uz postavljenu privremenu signalizaciju.

Danas u periodu od 11 do 15 sati, zbog minerskih radova, doći će do kratkotrajne obustave saobraćaja u mjestu Potpeć na dionici M-1.8 Šićki Brod-Srebrenik.

Zbog sanacionih radova na magistralnom putu M-18 Kladanj-Olovo u tunelu Karaula, saobraćaj je obustavljen i preusmjeren preko starog prevoja Karaula.

Na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila, zbog sanacionih radova u tunelu Vranduk II, tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom, a zbog povremeno pojačanog prometa vozila, dolazi do formiranja dužih kolona u oba smjera. U noćnim satima saobraćaj se obustavlja od 00:30 do 04:30 sati. Na obilaznici kroz naselje Tetovo (R-445 Nemila-Tetovo-Zenica) zabranjen je saobraćaj za teretna vozila čija ukupna masa prelazi 7,5 tona.

Sporije zbog radova saobraća se i na magistralnim putevima: M-18 Sarajevo-Trnovo, M-1.8 Srebrenik-Orašje, M-17 Doljani-Metković i M-5 Lanište-Ključ.

U toku su radovi na asfaltiranju dionice regionalnog puta R-419 Risovac-Jablanica, zbog čega je u vremenu od 08 do 18 sati na snazi obustava saobraćaja.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja. Iz bezbjedonosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)