Uz granicu s BiH plakati “Dobrodošli u Hrvatsku” – “Hrvatska puna mučenja”

Inicijativa za podršku izbjeglicama ‘Dobrodošli!’ u ponedeljak je izvijestila kako su u Cisti Provo, nedaleko od granice s BiH, postavljeni jumbo plakati s natpisom “Welcome to Croatia” – “Croatia full of torture” (“Dobrodošli u Hrvatsku” – “Hrvatska puna mučenja”).

Plakati su, kako poručuju u saopštenju, postavljeni nakon što je Evropska komisija objavila da Hrvatska ispunjava uslove za ulazak u Schengenski prostor. U ime ulaska u Schengen, u Hrvatskoj je, tvrde, normalizovano i institucionalizovano nasilje, što je nedopustivo, javlja Hina.

“Jumbo plakatima poručujemo da je istina izbjeglica i migranata koji su svakodnevno izloženi policijskoj represiji snažnija i glasnija od pendreka, rotirki i ćelija. Ljudi koji svakodnevno trpe udarce, uvrede i psovke, koji poznaju bol, glad i strah, govore vjerodostojnije o našoj zemlji od izlizanih turističkih slogana. Govore o represiji koja ne poznaje granice, o nasilju koje se prelijeva i na nas druge, o nasilju koje napada žene i djevojčice, zastrašuje transrodne i queer osobe, vrijeđa lezbijke i gejeve, mrzi Srbe i Rome, izgladnjuje radnice i radnike, mrvi siromašne i bezdomne, proganja aktiviste i novinare, mlati antifašiste i slobodare”, poručuju aktivisti inicijative ‘Dobrodošli!’.

(Fena)