Zvizdić: Lajčak poslao lošu poruku prema BiH

Sastanak koji je organizovao bivši visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak je potez koji neće doprinijeti napretku procesa formiranja vlasti, smatra podpredsjednik SDA Denis Zvizdić.

“Sam način na koji je Lajčak organizovao ovaj sastanak, pozivajući predstavnike samo dvije nacionalne stranke, predstavlja lošu poruku prema BiH. Riječ je o više puta ponovljenoj praksi jednostranog informisanja i sastajanja, što je indikativno. Gospodin Lajčak je kao visoki predstavnik, tokom svog mandata, imao izuzetno značajnu ulogu u BiH. U toku tog mandata, morao je naučiti da je aksiom rada međunarodne zajednice u BiH da nikada ne isključuje sve relevantne strane, a posebno kada nastupa u ime OSCE-a”, navodi Zvizdić u svojoj reakciji.

Dodaje da je veoma  čudno da Lajčak zanemaruje stavove relevantnih sagovornika iz BiH, a preferira stavove Dodika, koji osporava naslijeđe i Lajčaka i svih drugih visokih predstavnika.

“Ovakvim pristrasnim potezima, Lajčak je izgubio povjerenje bh. javnosti i sam sebe diskreditovao da može iznositi stavove o bh. problemima i doprinositi njihovom rješavanju”,  zaključuje Zvizdić.

(Fena)