Članovi Predsjedništva BiH susreli se s komesarom Hahnom

Članovi Predsjedništva BiH susreli su se u Briselu s komesarom za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannesom Hahnom, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Izražena je zahvalnost za kontinuiranu podršku i posvećenost Evropske unije i njenih institucija evrointegracijama BiH, kao i za izražene napore da u prethodnom mandatu Evropske komisije Bosna i Hercegovina napravi značajne rezultate na evropskom putu.

Razgovarano je o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH i procesu formiranja vlasti na svim nivoima u BiH, ali i o kontinuiranoj i snažnoj opredijeljenosti BiH za evropske integracije.

Tema susreta je bila i regionalna saradnja u kontekstu pristupa regije Zapadnog Balkana evropskim integracijama, te posljednjih odluka Evropskog vijeća o odlaganju pregovora za pristup Republike Albanije i Republike Sjeverne Makedonije.

Istaknuto je da se treba usredsrediti na ekonomski razvoj regije, jačanje tržišta,  i da treba prebaciti fokus na ekonomski razvoj, jer je i ekonomski uticajnija i razvijenija regija poželjnjija EU.

Članovi Predsjedništva BiH poželjili su uspjeh na novoj funkciji komesaru Hahnu i izrazili nadu da će se evropski put BiH i zemalja regije nastaviti.

S. R.

(NovaSloboda.ba)