Crnogorska policija izručila Sinđelića Hrvatskoj

Crnogorska policija izručila je u srijedu, na graničnom prelazu Debeli brijeg kod Dubrovnika, srbijanskog državljanina Sašu Sinđelića radi izvršenja višegodišnje zatvorske kazne zbog ubistva koje je počinio u Hrvatskoj.

U saopštenju, u kojem potvrđuje njegovo izručenje, crnogorska policija navodi da je “Sinđelić lišen slobode u Crnoj Gori 1. jula ove godine po međunarodnoj potjernici NCB Interpol, na zahtjev Zagreba, a koji se potraživao radi izvršenja pravomosnažne presude Županijskog suda u Vukovaru, od 28. aprila 2011., kojom je osuđen na 21 godinu zatvora zbog krivičnog djela teškog ubistva i krivičnog djela teške krađe”.

Sinđelić (39) je u Crnoj Gori bio svjedok saradnik u postupku “državni udar”, u kome se sudilo za pokušaj državnog udara, koji je trebao biti izveden prije tri godine, na dan parlamentarnih izbora u toj zemlji 16. oktobra.

Podgorički mediji objavili su kako je izručenje Sinđelića započelo ujutro, kada ga je policija izvela iz spuškog zatvora uz jake mjere bezbjednosti.

Uprava policije je saopštila kako je Apelacioni sud Crne Gore “utvrdio da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje državljanina Republike Srbije okrivljenog Sinđelić V. Saše, iz Smedereva, po zamolnici za izručenje Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske od 15. 7. 2019 godine, toj državi”.

Nakon što su prethodno podgorički Viši , te potom i Apelacioni sud Crne Gore donijeli odluku da postoje svi zakonski uslovi da Sinđelić može biti izručen Hrvatskoj, rješenje o tome potpisao je sredinom oktobra crnogorski ministar pravosuđa Zoran Pažin.

Županijski sud u Vukovaru osudio je Sašu Sinđelića 2012. na 21 godinu zatvora zbog ubistva Mirka Fotesa 2002. godine. Sinđelić je, prije nego li je ušao ilegalno u Hrvatsku i ubio poljoprivrednika iz Drenovaca, u županjskoj Posavini, pobjegao iz kasarne u Srbiji s automatskom puškom, kojom je i počinio ubistvo, prenosi Hina.

Sinđelić je 17. juna ilegalno ušao u Crnu Goru tvrdeći da mu je u Srbiji život ugrožen, a već 2. septembra našao se u ekstradicionom pritvoru na osnovu Interpolove potjernice, koju je za njim raspisala Republika Hrvatska.

Sinđelić je bio i glavni svjedok pokajnik crnogorskog Specijalnog tužilaštva u sudskom procesu protiv 14 optuženih za pokušaj terorizma na sam dan parlamentarnih izbora 2016. godine. Na osnovi njegovog iskaza, svi okrivljeni, a među njima dvojica agenata ruske obavještajne službe i dvojica čelnika opozicionog Demokratskog fronta, osuđeni su za pokušaj državnog udara u Crnoj Gori na ukupno 69 godina zatvora.

(Fena)