EU: Brexit i formalno odložen do 31. januara

Novo odlaganje Brexita do 31. januara formalno je usvojeno u Evropskoj uniji, objavio je preko Twittera predsjednik Evropske komisije Donald Tusk i pozvao Britance da na najbolji način iskoriste to produženje.

Zemlje članice EU su i formalno odobrile zahtjev za odlaganje izlaska Velike Britanije iz Unije, nakon što su dobile pismo s pristankom britanskog premijera Borisa Johnsona.

“Dvadesetsedmorica su zvanično usvojila odlaganje. To je možda posljednje”, napisao je na Twitteru Tusk i rekao da, takođe, želi da kaže zbogom Britancima, jer mu se misija završava.

Tusk napušta funkciju krajem novembra.

“Molim vas iskoristite na najbolji način to odlaganje. Držim vam palčeve”, napisao je Tusk.

U odluci Evropskog vijeća, koja je usvojena kroz pisanu proceduru, kaže se da Velika Britanija tokom periodua produženja ostaje punopravna članica sa svim pravima i obavezama, prenose agencije.

U propratnoj deklaraciji Evropskog savjeta isključuje se mogućnost ponovnog pregovaranja o sporazumu o razdruživanju, te ističe da “bilo kakva jednostrana obaveza, izjava ili akt Velike Britanije mora biti kompatibilna sa slovom i duhom sporazuma o razdruživanju”.

Evropsko vijeće, takođe, podsjeća Veliku Britaniju na njenu obavezu da djeluje konstruktivno i odgovorno tokom produženja, te da se treba “suzdržati od bilo kakve mjere koja bi mogla ometati dostizanje ciljeva Unije, posebno tokom učestvovanja u donošenju odluka u Uniji”, prenosi Beta.

(Fena)