HNK trebao bi dobiti vaspitni centar za maloljetnike

Skupština Hercegovačko-neretvanskog kantona usvojila je u srijedu Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti, koji predviđa formiranje vaspitnog centra za maloljetnike.

“Za ovaj zakon vlada jako velik interes, zato što on reguliše status i poziciju socijalno ugroženih kategorija i bitno je da ga vratimo u redovnu proceduru i da vidimo šta bi još u njemu trebalo izmijeniti i dopuniti, pa da na narednoj, ili sjednici nakon nje, ovaj zakon imamo u formi prijedloga i da ga onda možemo usvojiti”, kazao je zamjenik predsjedavajućeg Skupštine HNK-a Tomislav Martinović.

Dodao je kako se današnje izmjene navedenog zakona odnose na uspostavljanje vaspitnog centra za maloljetnike.

“To je institut koga još nismo imali, a za koji se pokazala potreba da ga je nužno ustanoviti. Bavio bi se izvršavanjem onih sudskih mjera upućivanja u vaspitnicentar za maloljetnike, koji su počiniocc krivičnih djela, a toga, nažalost, imamo jako puno – naveo je Martinović.

Ostale izmjene Zakona o socijalnoj zaštiti odnose se na plaćanje usluga korisnika navedenog centra.

“To je jedna situacija koja je i do sad postojala, ali nije bila baš najbolje normirana. Bilo je određenih pravnih nejasnoća i nedostataka, a sada je to sve regulisano drugačije i na bolji način”, dodao je Martinović.

Predsjedavajući Skupštine HNK-a Šerif Špago kazao je kako je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti bio najvažniji dio današnje sjednice upravo zato što taj zakon predviđa formiranje vaspitnog centra za maloljetnike koji budu krivično gonjeni.

“U tom zakonu je, takođe, predviđeno i formiranje prihvatnih centara koji bi se, po prijedlogu zakona, trebali osnovati ili u tom vaspitnom centru ili u domu za djecu bez roditelja, a koji će biti namijenjeni za maloljetnike koji se zateknu u skitnji i prosjačenju”, kazao je Špago.

Skupština HNK-a danas je razmatala i izvještaj o radu kantonalne vlade u 2018. godinu, a po Špaginim riječima, Vlada HNK-a može dobiti prolaznu ocjenu.

“S obzirom da je to bio period opterećen izbornom kampanjom, Vlada je najveći dio svojih obaveza izvršila uspješno i nastavila svoj kontinuitet, prije svega na finansijskoj stabilizaciji kantona, rješavanjem silnih problema koje je naslijedila”, istakao je Špago.

Dodao je kako se nada da će na dnevni red uskoro doći i razgovori o formiranju nove vlade, kako bi se konačno mogla završiti priča o konstituisanja vlasti u HNK-u.

“Predstavnici političkih partija u proteklom su periodu rješavali neke zaostatke, odnosno pitanja koja nisu bila rješena i dogovorena. Najvažnije je da je to krenulo, odnosno da su mnoga pitanja otkočena i nadam se kako ćemo na tom tragu u narednom periodu otpočeti i razgovore oko formiranja izvršne vlasti, odnosno Vlade HNK-a”, kazao je Špago.

I aktuelni predsjednik Vlade HNK-a Nevenko Herceg, koji bi trebao obavljati tu dužnost i u novom mandatu, kazao je kako se nada da će ta priča što prije biti okončana.

“Čim to stranke usaglase, odnosno kad se usaglasi konačna parlamentarna većina, ja ću kao mandatar formalno predložiti sastav nove vlade. Drago mi je da je cijeli taj proces otkočen i da je rukovodstvo skupštine konstituisano”, kazao je Herceg novinarima.

Istakao je kako je 2018. godina bila dosta zahtjevna, ali se po svojim rezultatima može se mjeriti s bilo kojom drugom godinom prije toga.

“Gledano u cjelini, mislim da možemo biti više nego zadovoljni prošlom godinom. Ostvarili smo zapažene rezultate, najveći dio planiranog je ostvaren, u nekim segmentima smo čak i iznad plana, ali moram biti iskren da smo u određenim segmentima mogli malo i bolje, a prije svega u zakonodavnom dijelu”, pohvalio se Herceg.

Dodao je kako se u Vladi trenutno radi na nacrtu kantonalnog budžeta za sljedeću godinu:

“On će u prvom dijelu biti negdje na nivou ove godine, obići ćemo sve opštine i razgovarati s načelnicima i gradonačelnicima i vidjeti koje su njihove potrebe i siguran sam da će do prijedloga budžet porasti i biti malo veći nego što je sada”, kazao je Herceg..

(Fena)