Pretežno oblačno

Jutros je u našoj zemlje oblačno vrijeme. Lokalno je zabilježena slaba rosulja.

Temperature vazduha u 07 sati: Ivan Sedlo, Sokolac 3 stepena, Bjelašnica, Livno 4, Drvar, Gradačac, Tuzla 5, Banja Luka, Bijeljina, Bugojno, Doboj, Jajce, Sanski Most, Sarajevo, Zenica, Zvornik 6, Bihać, Brčko, Prijedor 7, Grude 8, Široki Brijeg 9, Stolac 12, Mostar, Trebinje 13, Neum 15 stepeni.

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati pretežno oblačno vrijeme. Povremeno i ponegdje je moguća slaba kiša ili rosulja.

Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni.

Dnevna temperatura vazduha od 5 do 11, na jugu od 14 do 20 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Biometeorološka prognoza je loša.

Pogoršanje vremena i znatno niže temperature u cijeloj zemlji, u odnosu na protekli period, uz povećan sadržaj vlage u vazduhu, kod hroničnih bolesnika, naročito astmatičara i osoba sa kardiovaskularnim smetnjama, uzrokovaće pojačane tegobe.

Neophodno je posvetiti pažnju zaštiti od hladnoće, te reducirati aktivnosti.

—–

BIHAMK

Magla i niska oblačnost smanjuju vidljivost

Magla i niska oblačnost smanjuju vidljivost na pojedinim dionicama u višim predjelima. Kolovoz je mjestimično vlažan ili mokar, a povećana je i opasnost od odrona. Savjetujemo oprezniju i sporiju vožnju, te izbjegavanje rizičnih preticanja.

Zbog sanacionih radova na magistralnom putu M-18 Kladanj-Olovo, tunel Karaula zatvoren je za saobraćaj, a vozila saobraćaju preko starog prevoja Karaula.

U toku su i radovi na asfaltiranju dionice regionalnog puta R-419 Risovac-Jablanica, zbog čega je saobraćaj obustavljen od 08 do 18 sati.

Na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila, zbog sanacionih radova u tunelu Vranduk II, tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom, a zbog povremeno pojačanog prometa vozila, moguće je formiranje dužih kolona u oba smjera. U noćnim satima saobraćaj se obustavlja od 00,30 do 04,30 sati. Na obilaznici kroz naselje Tetovo (R-445 Nemila-Tetovo-Zenica) zabranjen je saobraćaj za teretna vozila čija ukupna masa prelazi 7,5 tona.

Od ostalih puteva sa aktuelnim radovima izdvajamo autoput A-1 Sarajevo sjever-Lepenica, kao i magistralne puteve: M-18 Kladanj-Stupari, M-1.8 Srebrenik-Orašje, M-17 Doljani-Metković, M-5 Lanište-Ključ i M-18 Sarajevo-Trnovo.

Na graničnim prelazima ovog jutra nema dužih zadržavanja.

Iz bezbjedonosnih razloga, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)