Bogat repertoar za novembar u Narodnom pozorištu Mostar

Narodno pozorište u Mostaru u n ovembru nudi svojoj cijenjenoj publici bogat i raznovrstan repertoar. Osim redovnih aktivnosti, dočekaće goste iz Sarajeva, obilježiti Noć teatra BiH, kao i jubilarnu 70. godišnjicu postojanja Narodnog pozorišta u Mostaru.

Prvi petak u mjesecu novembru, 1.11. u 20 sati biće odigrana predstava „Ne igraj na Engleze“ Vladimira Đurđevića, u režiji Emira Spahića. Predstava na zanimljiv, ozbiljan, ironičan i duhovit način govori o jednom od gorućih problema bh. društva – kockanju i ovisnosti o klađenju. Trojica najboljih prijatelja iz djetinjstva – Paun, Piksi i Bule – čekaju ishod jedne utakmice koja ih dijeli od željenog dobitka, a na koju su se sva trojica različito kladila. Od tog jednog rezultata njih trojica očekuju rješenje svih svojih problema. U predstavi igraju: Emir Spahić, Ivan Skoko i Emir Sejfić.

U petak, 8. novembra na repertoaru je sjajna komedija „Šta ćemo sad“ autora Branka Đurića Đure, u režiji Ahmeda Imamovića, sa početkom u 20 sati. U predstavi igraju Ajla Hamzić, Emir Spahić i Goran Lozo. Njih troje se nalaze u jednom pozorištu u zabiti i otkrivaju kakvi ih sve izazovi očekuju – kako da se domognu novca i publike, voli li ih vlast, kakav je položaj kulture, koliko su snalažljivi, duhoviti, spretni…? „Šta ćemo sad?” je moderna, aktuelna komedija, koja koincidira sa vremenom u kojem živimo i situacijom u kojoj se nalazi teatar danas, ali i društvo u cjelini.

Nakon toga, u Narodno pozorište Mostar stiže gostujuća predstava „Prah“ mađarskog autora Györgya Spiróa, u režiji Miralema Zupčevića, nastala u koprodukciji Altteatra i JU Centra kulture i mladih opštine Centar Sarajevo, a koja će biti odigrana na Velikoj sceni NPM-a u srijedu, 13. novembra u 20sati. Ova drama sa elementima komedije, u kojoj se jedna obična porodica svakodnevno suočena sa siromaštvom i čamotinjom, iznenadno susreće sa neočekivanim bogatstvom – glavnim dobitkom na lotu, donosi mnogo samorazotkrivanja. U glavnim ulogama bračnog para koji živi na rubu materijalne i moralne egistencije publika će gledati dvoje vrsnih glumaca: Gordanu Boban i Mirsada Tuku.

U istoj sedmici, u subotu 16. novembra, Narodno pozorište u Mostaru će učestvovati na 10. bosanskohercegovačkoj manifestaciji Noć teatra BiH 2019. Ovo jedinstveno jednodnevno događanje posvećeno je scenskim i izvođenim umjetnostima i održaće se na području cijele Bosne i Hercegovine, a NPM će ovaj datum obilježiti izvedbom predstave „To“Alije Isakovića, u režiji Ivana Lea Leme sa početkom u 20 sati. Ulaz na predstavu je besplatan.

Na Velikoj sceni NPM-a u petak, 22. novembra u 20 sati na repertoaru je predstava „Ajmo na fuka“ autora i reditelja Dragana Komadine. Predstava tematizira odnos dvojice vojnika, pripadnika Hrvatskog vijeća odbrane i Armije Republike Bosne i Hercegovine. Njihove sudbine prikazane su kroz tri različite situacije: kao mrtvaci koji na nebu čekaju „poziv od Onoga gore“, kao ratnici na sukobljenim stranama u rovovima, ali i kao dvojica poznanika u poslijeratnom Mostaru.

Narodno pozorište u Mostaruu mjesecu novembru slavi jubilarnih 70 godina postojanja. Tim povodom, u petak, 29. novembrabiće upriličeno sevdah sevdah drame, koja je izazvala ogroman interes javnosti „Što te nema“Marijane Aracki, u režiji Erola Kadića, a ulaz na predstavu je slobodan. Osim izvođenja predstave, ovaj izuzetno važan datum biće obilježen i brojnim drugim prigodnim sadržajima.

Ulaznice za sve predstave su u prodaji na blagajni NPM-asvakim radnim danom od 9 do 14 sati.

(NovaSloboda.ba)