Čitlučani prave najbolju raštiku

Kulinarska ekipa hotela “Brotnjo” odnijela je pobjedu u spravljanju raštike na već tradicionalnoj manifestaciji “Raštikijadi”, koja je održana u kompleksu Agroturizam “Marića gaj” kod Gruda.

Tridesetak takmičara iz BiH, Hrvatske, Slovenije i Japana okupilo se juče na ovom takmičenju pripremanja tradicionalnih jela od raštike, a posebno iznenađenje bila je ekipa iz Japana, koja je pokušala dokazati da Japanci mogu pripremiti bolju raštiku od Hercegovaca.

Kuhari su se takmičilii u dvije kategorije, prva je tradicionalna hercegovačka raštika, koja se kuhala s mesom, svježim ili suhim, a druga kategorija bila su inovativna jela.

Pune ruke, ili puna usta posla, imala su dva tročlana žirija koja su ocjenjivala svako jelo posebno, po unaprijed određenim kriterijima, ocjenama od pet do deset, a pobjedničkim jelom proglašeno je ono koje je imalo najveći zbroj bodova.

Ove godine, ta laskava titula pripala je hotelu “Brotnjo” u kategoriji tradicionalna jela, dok je ekipa “Surutka” iz Širokog Brijega pobijedila u kategoriji inovativnih jela, pripremivši sushi od raštike.

Jedan od učesnika takmičenja Ivan Lukenda iz ekipe “Bonaza F1” rekao je Feni kako na ovakvim manifestacijama nije važno pobijediti nego učestvovati i tako promovisati ovo tradicionalno jelo.

“Važno je učestvovati na ‘Raštikijadi’ i učiniti ovo jelo naših starih popularnim, prvenstveno zbog zdravstvenih, ali i zbog gastronomskih razloga. Mnogi od nas su odrasli na raštici i drago mi je da postoji manifestacija, koja joj na neki način odaje počast”, rekao je Lukenda.

Program “Raštikijade” počeo je u podne, s kuhanjem se krenulo u 15 sati, a na kraju večeri proglašeni su pobjednici i održana je muzičko-zabavna večer uz kulturno-umjetnička društva i tamburaše.

(Fena)