Porast broja bolovanja i potrošnje lijekova u HNK-u

Upravni odbor Zavoda zdravstvenog osiguranja Hercegovačko-neretvanskog kantona, na sjednici održanoj u četvrtak u Mostaru, razmatrao je, između ostalog, Izvještaj o privremenoj spriječenosti za rad do i preko 42 dana, Izvještaj o liječenju izvan Kantona i Izvještaj o potrošnji lijekova s Liste lijekova.

U izvještaju o privremenoj spriječenost za rad do i preko 42 dana evidentan je porast refundiranih doznaka za 0,9 posto i troškova po istima za 7,4 posto u odnosu na isto period prethodne godine, saopšteno je iz ZZO-a HNK-a.

Rezultati analize podataka o provedenim liječenjima osiguranika izvan Kantona za proteklih devet mjeseci 2019. godine pokazuju povećanje broja realizovanih uputnica i smanjenje troškova liječenja za 103.000 maraka u poređenju s podacima za isti period 2018. godine.

U analiziranim podacima, i dalje je prisutan trend porasta broja oboljelih osoba kojima se dijagnostika i liječenje ne može dovršiti u ugovornim bolničkim ustanovama unutar HNK-a, a ovo se najviše odnosi na maligne bolesti kod osiguranika svih starosnih grupa i na oboljenja u pedijatrijskoj populaciji.

Poređenjem podataka o potrošnji lijekova s Liste lijekova zabilježen je blagi porast broja izdatih recepata i finandijski porast potrošnje od 2,1 posto.

Posmatrajući ukupnu potrošnju lijekova s Liste lijekova u saopštenju se navodi kako je uočen blagi porast broja pacijenata koji koriste pravo liječenja lijekovima s pozitivne liste, a na hroničnu terapiju i dalje otpada preko 85 posto od ukupne potrošnje lijekova s Liste.

Upravni odbor razmatrao je i Izvještaj o potrošnji ortopedskih pomagala, koje je pokazalo da je u prvih devet mjeseci 2019. godine primjetan pad ukupnog broja realizovanih odobrenja za 6 posto i rast utrošenih finandijskih sredstava za 0,8 posto u odnosu na isti period lani.

Izvještaj o finansijskom poslovanju Zavoda za period od 1. januara do 30. septembra 2019. godine pokazuje kako su ukupni prihodi ostvareni u iznosu od 108,84 milipna maraka, što je 3,82 posto više od planskog prosjeka, a izvršeni rashodi niži su od planiranih za 4,43 posto, budući da nije realizovan veći broj jednokratnih isplata i projektnih aktivnosti, čiji trošak se odnosi na cijelu godinu, navodi se u saopštenju.

Direktor ZZO-a HNK-a Rade Bošnjak kazao je kako su odgovorno planiranje i upravljanje raspoloživim sredstvima ključni za stabilnost Zavoda i zdravstvenog sistema HNK-a.

“Rezultati izvršenja Finansijskog plana Zavoda za proteklih devet mjeseci potvrđuju kako smo i ovu godinu planirali odgovorno. S obzirom na ukupnu ekonomsku situaciju, očekujemo da će se do kraja godine zaustaviti rast poreznih prihoda, a podići izvršenje rashoda prema planu. Sukladno navedenom, naša realna očekivanja su da ćemo i ovu godinu završiti pozitivnim finansijskim rezultatom”, kazao je Bošnjak.

Nakon usvojenih izvještaha, UO Zavoda razmatrao je i usvojio pet odluka, među kojima je i Odluka o visini premije osiguranja za 2020. godinu, a sukladno usvojenoj odluci cijena markice, kao i ranijih godina, ostaje 20 maraka po osiguranoj osobi, stoji u saopštenju.

(Fena)