U Bosni oblačno, u Hercegovini pretežno sunčano

Jutros je u Bosni oblačno. U većem dijelu Hercegovine je vedro. Oblačno je na sjeveru Hercegovine.

Temperature vazduha izmjerene u 07 sati: Livno 0 stepeni, Bjelašnica 1, Ivan Sedlo 2, Široki Brijeg 3, Grude 4, Bugojno, Drvar, Gradačac, Jajce i Sarajevo 5, Banja Luka, Bihać, Doboj, Sanski Most, Stolac, Tuzla i Zenica 6, Bijeljina 7, Trebinje 10, Mostar 11, Neum 13 stepeni.

Danas u Bosni oblačno prije podne. U drugoj polovini dana postepeno smanjenje oblačnosti. U Hercegovini pretežno sunčano. Prije podne, oblačno na sjeveru Hercegovine. U večernjim satima novo naoblačenje sa juga.

Vjetar slab do umjerene jačine istočnog i sjeveroistočnog smjera. Krajem dana, vjetar mijenja smjer na jugo.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 8 i 13, na jugu zemlje od 15 do 19 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Tmurno vrijeme, uz niže temperature, povećanu naoblaku i strujanje hladnog vazduha, kod većine ljudi će negativno djelovati na raspoloženje, a hroničnim bolesnicima će uzrokovati nešto jače tegobe.

Poželjno je posvetiti pažnju odijevanju.

U Bosni, sa odmicanjem dana, opšta slika će se postepeno popravljati, uz lagani rast temperatura, u Hercegovini sunčanije i ugodnije tokom prijepodneva.

—–

BIHAMK

Gusta magla i oblačnost smanjuju vidljivost

Zbog sanacionih radova kroz tunel Vranduk II (M-17 Zenica-Nemila) od danas u vremenu od 05 do 21 sati saobraća se dvosmjerno. U vremenu od 21 sat do 00,30 sati vozila će se propuštati naizmjenično, dok će u vremenu od 00,30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel biti obustavljen. Za vrijeme totalne obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase koriste obilaznicu kroz naselje Tetovo (R-445), a vozila iznad 7,5 tona preusmjeravaju se na alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

U višim predjelima kao i na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove gusta magla i niska oblačnost smanjuju vidljivost. Povećana je opasnost od odrona na dionicama koje vode kroz usjeke, pa apelujemo na vozače da na svim putnim pravcima voze maksimalno oprezno.

Zbog sanacionih radova na magistralnom putu M-18 Kladanj-Olovo, tunel Karaula zatvoren je za saobraćaj, a vozila saobraćaju preko starog prevoja Karaula.

Od ostalih puteva sa aktuelnim radovima izdvajamo autoput A-1 Sarajevo sjever-Lepenica, kao i magistralne puteve: M-18 Kladanj-Stupari, M-1.8 Srebrenik-Orašje, M-17 Doljani-Metković, M-5 Lanište-Ključ i M-18 Sarajevo-Trnovo.

Na graničnim prelazima ovoga jutra nema dužih zadržavanja. Iz bezbjedonosnih razloga, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)