Goražde: Izgorio objekat za uzgoj pilića na farmi u Hubjerima

U požaru na farmi u goraždanskom naselju Hubjeri, koji se dogodio u petak  poslije 20 sati, u potpunosti je izgorio objekat za uzgoj pilića, u kome se nalazilo oko 1. 300 pilića u ranoj fazi.

Po riječima vlasnika farme Zaima Hubjera, požar je najvjerovatnije uzrokovala peć, koja je zagrijavala prostoriju.

“Nema šta drugo biti. Pilići su bili u ranoj fazi, pa je temperatura  morala biti 35 stepeni i onda je od nje i prouzrokovan požar, sa elektroinstalacija ne može doći u obzir, jer tu osim sijalica nije bilo nekih instalacija. Grijalo se na čvrsto gorivo, drva i ugalj”, ističe Hubjer. 

Naglašava da je šteta minimalno od 10.000 do 12.000 KM.

” Komšinica je prva  primijetila i javila da se čuje pucketanje, međutim ja kad sam izašao sve je već bilo gotovo.  U nekih deset minuta, sve je bilo u plamenu, izgorio je cijeli objekat.  Vatrogasci su došli brzo, a i mi smo imali pumpu  pored Drine, tako da smo i to uspjeli uključiti uz pomoć komšija, jer bitno je bilo da spriječimo još veću štetu, da vatra ne pređe  na susjedne objekte, gdje je proizvodnja konzumnih jaja i grla krupne stoke. Želim da se zahvalim vatrogascima iz Goražda i Novog Goražda i mojim komšijama, jer su stvarno  pružili nesebičnu pomoć”. kaže Hubjer.

Ističe da ga to, ipak, nije obeshrabrilo da nastavi dalje.

“Nema predaje, moraćemo to očistiti i objekat vratiti  u funkciju i nastaviti dalje. Čovjeku sve nestane u deset minuta, ali nije ovo prvi put. Jeste da je požar, ali je bilo  i drugih nevolja. Čovjek dok je živ mora ići dalje”, ističe Hubjer.

(Fena)