ZOI ’84’:Brojni pokušaji sabotiranja zimske sezone na Bjelašnici i Igmanu

Pred pripreme sezone na Bjelašnici počele su se dešavati sabotaže koje, osim što nanose finansijsku štetu preduzeću ZOI’84, prijete zaustavljanjem priprema za sezonu, ali i sigurnosti građana, saoppteno je iz tog kantonalnog javnog preduzeća.

“U posljednjih nekoliko dana je ukradena sigurnosna sajla na dvosjedu. Radi se o 650 m sajle koja se nalazi na stubovima visine od 10 do 25 m, što govori o tome na šta se sve spremno da se zaustave aktivnosti na uvođenju reda, sanaciji i unapređenju stanja u ovom kantonalnom preduzeću”, navodi se u saopštenju.

Iz ZOI-a ’84 podsjećaju da je nedavno  ukraden i sigurnosni kabl na liftu na popularnoj stazi “Kolijevka”, te navode kako je, pored ovih slučajeva koji su prijavljeni policiji i za koje će biti podnesene krivične prijave, zabilježen još niz manjih pokušaja zaustavljanja i ometanja tekućih aktivnosti.

Šteta se procjenjuje na gotovo 50.000 KM, a iz spomenutog preduzeća upozoravaju da ovakvi incidenti mogu dovesti do narušavanja sigurnosti posjetilaca.

Kako se nadalje navodi, nova uprava ZOI’84 će, pored svega što će preduzeti policija i tužilaštvo, samostalno preduzeti odlučne korake u zaštiti svoje imovine i sigurnosti posjetilaca “i svim sredstvima, koje zakon dozvoljava, zaustaviti pokušaje sabotaža i zaustavljanja uvođenja reda na olimpijskim planinama i preduzeću u cjelini”.

“I dalje će, kao i do sada, sve uočene nepravilnosti biti prijavljivane Tužilaštvu, jer je transparentnost, zaustavljanje nelegalnih radnji i domaćinsko upravljanje novcem građana, uz obogaćivanje sadržaja i ponude na planinama, princip djelovanja nove uprave od koga se neće odustati ni po koju cijenu, navodi se u saopštenju.

(Fena)