Oblačno s kišom i olujnim udarima vjetra

Jutros je u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme. Kiša pada uglavnom u Hercegovini i jugozapadu Bosne. U ostalim dijelovima Bosne lokalno je registrovana kiša.

Temperature vazduha izmjerene u 07 sati: Ivan Sedlo 11 stepeni, Banja Luka 12, Bijeljina, Doboj, Livno, Prijedor i Zvornik 13, Sokolac i Tuzla 14, Grude 15, Bugojno, Sarajevo i Široki Brijeg 16, Bihać, Mostar i Srebrenica 17, Sanski Most i Trebinje 18, Neum 20 stepeni.

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati oblačno vrijeme. U poslijepodnevnim satima više sunčanog vremena je moguće na sjeveru zemlje. Jača kiša u Hercegovini i jugozapadnim područjima Bosne, gdje se prognozira između 30 i 60 litara padavina po metru kvadratnom, u Hercegovini lokalno i do 80 litara. U ovim područjima je moguća i grmljavina. U većem dijelu Bosne slabije padavine.

Vjetar umjerene jačine južnog smjera, sa jakim udarima brzine 45 do 65 km/h. Od večernjih sati i tokom noći na ponedeljak lokalno su izgledni i olujni udari juga brzine od 70 do 85 km/h.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 15 i 22 stepena, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Biometeorološka prognoza je relativno nepovoljna.

Tmurno vrijeme će loše djelovati na većinu populacije.

Povećano naoblačenje i padavine, uz mjestimično jaču južinu, uzrokovaće kod meteoropata reakcije, poput glavobolje, promjene raspoloženja i nesanice.

Opšta slika će, usljed izraženije nestabilnosti, biti lošija u Hercegovini.

—–

BIHAMK

Oprez zbog odrona i jakih udara vjetra

Ovog jutra se na putevima u našoj zemlji saobraća po suhom i mjestimično vlažnom kolovozu, a upozoravamo na učestale odrone, kao i na jake udare vjetra na pojedinim dionicama

Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, tokom dana saobraća se dvosmjerno od 05 do 21 sat. U vremenu od 21 sat do 00:30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je u vremenu od 00,30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase koriste obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona preusmjeravaju se na alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Zbog sanacionih radova na magistralnom putu M-18 Kladanj-Olovo, tunel Karaula zatvoren je za saobraćaj, a vozila saobraćaju preko starog prevoja Karaula.

Sporije zbog radova saobraća se i na magistralnim putevima: Sarajevo-Trnovo (u mjestu Krupac), Srebrenik-Orašje (u tunelu Ormanica), Doljani-Metković (između graničnih prelaza) i Ključ-Bosanski Petrovac (na prevoju Lanište).

Danas u periodu od 10 do 12 sati, uz mogućnost produženja, vršiće se rekonstrukcija saobraćajne nesreće na magistralnom putu Olovo-Kladanj u mjestu Olovske Luke. U navedenom periodu, na ovoj dionici doći će do obustave saobraćaja.

Pojačan je promet vozila na izlazu iz BiH na graničnim prelazima: Bosanski Brod, Gradina i Bosanska Gradiška. Na ostalim graničnim prelazima ovog jutra zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Iz bezbjedonosnih razloga, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)