Abbas odobrio održavanje izbora u Palestini

Politički šef Hamasa Ismail Haniyeh izjavio je da je palestinski predsjednik Mahmoud Abbas već odobrio održavanje parlamentarnih i predsjedničkih izbora u Palestini.

Predsjednik Centralne izborne komisije Palestine Hanna Nasser sastao se u nedelju u Gazi sa čelnicima Hamasa, palestinskog pokreta otpora.

Nakon sastanka, novinarima se obratio politički šef Hamasa Haniyeh koji je kazao da je delegacija Komisije saopštila da je palestinski predsjednik Abbas odobrio održavanje izbora u Palestini, javlja agencija Anadolija.

On je pojasnio da će parlamentarni i predsjednički izbori biti održani u Gazi i na okupiranoj Zapadnoj obali, uključujući i Jerusalem.

Iz Hamasa su poručili da će sarađivati sa Centralnom izbornom komisijom u procesu priprema izbora.

Čelnik Komisije Nasser je kazao da nema problema u pripremama izbora, a da se svi eventualni problemi mogu prevazići dijalogom uključenih strana.

Palestinski predsjednik Abbas je početkom prošlog mjeseca najavio da će u Palestini biti održani prvo parlamentarni, a nekoliko mjeseci kasnije i predsjednički izbori.

Posljednji izbori u Palestini održani su 2006. godine, a Ustav te zemlje predviđa njihovo održavanje svake četiri godine.

(Fena)